Крај летње праксе за дијаспорце

Студенти из дијаспоре похађали су тронедељну праксу у оквиру пројекта "Упознај државу Србију" током које су се упознали са начином рада локалних самоуправа и компанија, а чији је циљ повезивање младих људи из дијаспоре са матицом. Учествовало је двадесет трoje студенaта из Аустрије, Италије, Француске, Немачке, САД-а, Словеније, Русије, Грчке и Шпаније.

Пројекат, који је организовала Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) уз подршку Теленор фондације и амбасаде Швајцарске, већ трећу годину заредом, омогућио је студентима из дијаспоре да током лета обаве праксу у локалним самоуправама и компанијама широм земље.

Они су имали прилике да се упознају са њиховом организацијом и радом, али и са кључним привредним и инвестиционим потенцијалима земље.

"Циљ пројекта је да се мотивишу наши студенти који живе у иностранству да ураде нешто за добробит Србије. Било би добро ако могу да се врате у Србију, а ако остане у иностранству да могу да помогну локалним самоуправама у којима су имали праксу на начин на који сами то могу", рекла је програмски асистент НАЛЕД-а Даниела Додиг у изјави Танјугу.

Ове године је, према њеним речима, 23 студента из Аустрије, Италије, Француске, Немачке, САД-а, Словеније, Русије, Грчке и Шпаније похађало двонедељну праксу у 10 општина и градова, а треће недеље пројекта у једној компанији која послује на територији општина у којима су распоређени, међу којима су најсуспешнији привредници у Србији.

Иза пројекта стоји жеља да се млади људи који су из различитих разлога напустили Србију мотивишу да се врате у домовину и стечено знање и искуство у иностранству примене у својој земљи.

Чињеница да ове године још већи број компанија улествује у пројекту, сведочи о томе да су оне веома заинтересоване за овакав облик сарадње, рекла је Додиг.

Задовољни су и сами студенти који су имали прилике да се упознају са организацијом рада локалних самоуправа, али и великим копманијама, а неки од њих су у разговору за Танјуг изнели своје утиске.

Тања Милосављевић, студент на докторату из области лингвистике која уједно на Филолошком факултету у Марсеју предаје српски језик, каже да се за пројекат пријавила јер верује да ће јој помоћи у будућем раду.

"Мислим да је ово одлично осмишљен пројекат који ради на повезивању дијаспоре са матицом. Желела сам да се упознам са реалном ситуацијом у Србији како бих могла што боље да представим Србију у Француској", каже она.

Према њеним речима, пракса ће студентима пуно користити јер су успели да се упознају са свим активностима локалне самоуправе чија су им врата, како каже, била потпуно отворена.

Студенткиња хемије у Бечу Катарина Кумпф други пут учествује у пројекту, а праксу је обављала најпре у општини Звездара, а затим у компанији "Месер Техногас".

Како каже, постоји велика разлика између функционисања једне општине и компаније.

"Упознала сам се са глобалном администрацијом и начином рада у општини, али с обзиром да студирам хемију, у Техногасу радим оно што ће бити мој будући посао", наводи она.

Зорана Јосић, која студира политику и економију Балкана на постдипломским студијама у Грчкој, провела је две недеље на пракси у управи града Београда, а трећу недељу у јавном предузећу Београдска тврђава.

"С обзиром да је реч о комбинацији локалне самоуправе и фирми сматрам да је то добро за мене. Пошто сам већ током студија имала праксу у државној администрацији, овога пута сам видела нову перспективу целог државног апарата и његовог функционисања", каже она и додаје да је пракса била веома корисна.

Почетак пројекта обележен је уводном радионицом у Народној скупштини у Београду 1. јула, а завршетак пројекта биће обележен пријемом у резиденцији амбасаде Швајцарске, када ће студентима бити додељени сертификати о успешно обављеној пракси, а партнерима, локалним самоуправама и компанијама захвалнице за подршку реализацији пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара