Марина Абрамовић амерички академик

Америчка Национална академија уметности објавила је имена нових чланова које ће примити ове године, а међу 13 одабраних је и истакнута уметница перформанса Марина Абрамовић. Свечана церемонија биће одржана 29. октобра у Националној академији.

Уметници који су се нашли на овогодишњем списку одабрани су због значајног доприноса савременој америчкој уметности и архитектури.

Нове чланове Националне академије изабрало је више од 300 садашњих академика, а званично ће бити проглашени академицима на церемонији 29. октобра на Националној академији.

Сваки нови члан мора да поклони Академији један свој репрезентативан рад, па њена колекција музеја сада има више од 7.000 радова, уз архитектонске макете и документацију чланова из области архитектуре.

Између осталих на списку су се нашли и амерички дизајнер и уметник перформанса Вито Акончи (Ачонци), као и овогодишња представница САД на 55. Бијеналу у Венецији Сара Ше, добитник Златног лава за најбољег уметника на 54. Бијеналу уметности "Илуминације" 2011. године, за рад "Сат" Кристијан Маркли, преноси сајт SeeCult.

Од оснивања 1825. године, Национална академија је до сада имала више од 2.000 чланова, међу којима су Милета Андрејевић и Иван Мештровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара