Инспирација пиротска шара

У Берлину је отворена изложба "Не губи идентитет" академске уметнице из Пирота Драгане Бранковић. Уметница се представила са двадесет две фотографије инспирисане шаром пиротског ћилима, од једноставних до новијих препуног колорита и орнамената. Изложба траје до 19. априла.

У Берлину је отворена изложба уметничких фотографија академске уметнице из Пирота Драгане Бранковић, под називом "Не губи идентитет", на којој се млада уметница представила фотографијама инспирисаним пиротским ћилимом.

Основна порука изложбе фотографија у берлинској галерији "Прима центар" могла би гласити, како је рекла уметница - где год кренули, носимо са собом део идентитета и да се увек враћамо својим коренима.

Отварању изложбе су присуствовали еминентни уметници из света, галеристи, фотографи, представници Амбасаде Србије у Немачкој, као и љубитељи уметности из свих крајева некадашње Југославије, који живе и раде у Немачкој.

"Овом изложбом желела сам да потенцирам да где год да кренемо никада не губимо идентитет. У мом случају неизоставни део идентитета је свакако пиротски ћилим", рекла је Бранковићева.

Она је казала да је доста светски познатих уметника продефиловало у галерији на отварању, као што је Џони Аморе, један од најпознатијих арт перфомера из Немачке, који је и организатор "Перформинг арт" фестивала у Берлину.

Ту су били и шпанска сликарка Ирена Пакал, јерменски уметник и галериста Арчи Галенц, фински сликар Тапио Лотјонен, провокативни руски вајар Влад Зајцев, кубански сликар Елион Родригез, затим наш виолониста Душко Јовановић и велики број других гостију.

"Критике посетилаца су изузетне. Одушевљени су пиротским ћилимом, који се представио на најбољи начин, јер се ни на једној од 22 фотографије не понављају исте шаре тако да су кроз моје фотографије посетиоци имали прилике да сагледају и историјат пиротског ћилима, од једноставних композиција са почетка стварања до ћилима новијих генерација препуног колорита и орнамената", казала је она.

Посетиоци су и сами, како је рекла, учествовали у креирању изложбе на тај начин што су лепили орнаменте пиротског ћилима у књигу утисака стварајући на тај начин нову форму ћилима.

Неке су чак наше шаре инспирисале да напишу и песму, казала је Бранковићева.

Изложбу је помогла општина Пирот, док је у организацију био укључен и Фото клуб "Фокус" из Пирота, чији је Бранковићева члан, а поставка ће бити отворена до 19. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије