Сабор крајишких Срба у Милвокију

У Милвокију је одржана трибина представника Сабора крајишких Срба. Адвокат Роберт Павић обавестио је заинтересоване о најновијем развоју догађаја у вези са тужбом која се односи на операцију "Олуја". Тужбу је 2010. године поднео Сабор крајишких Срба из Чикага против америчке фирме МПРИ и њених генерала.

Представници Сабора крајишких Срба одржали су трибину у Милвокију, у америчкој савезној држави Висконсин. Говорио је Роберт Павић, адвокат у процесу против фирме МПРИ. Адвокати тврде да је та фирма помогла хрватској војсци да протера Србе из Крајине 1995. године у операцији "Олуја".

„Били смо у Београду прошлог месеца и састали се са функционерима и адвокатима  који раде на оптужби у хашком суду и сарађујемо са њима. Следеће недеље у Њујорку ће се састати Генерална скупштина УН под руководством Вука Јеремића и тамо ће се разговарати о Хагу, тако да ћу и тамо да говорим о нашем случају.

У међувремену још увек чекамо Врховни суд Сједињених држава да донесе одлуку о случају који може имати неког утицаја на наш процес. Али без обзира на то какву одлуку донесе Врховни суд ми ћемо наставити са нашом тужбом", рекао је Павић.

Роберт Павић се састао и са државним руководством Србије са којим ће, каже, сарађивати.

"Главна сврха моје посете Београду била је да се састанем, сарађујем и добијем сарадњу свих тих људи. Било је јако успешно и врло сам захвалан на њиховој помоћи. Као што знате Србија тренутно оптужује Хрватску за геноцид и тај случај је у Међународном суду правде. Велики део тога односи се на "Олују" и на евакуацију Крајишких Срба. Такође ћемо сарађивати са тимовима у Србији који истражују ратне злочине почињене у Крајини и координисаћемо све са хашким судом", рекао је Павић.

Адвокат Роберт Павић је говорио о аргументима на којима је постављен овај процес.

„Овај процес је базиран на кршењу међународног права које гарантује да ће цивили бити заштићени чак и у ратно време јер одређене ствари су прекршај међународног права чак иако их је починила војска у грађанском рату. У операцији "Олуја" је извршен напад на цивилно становништво у Крајини. Две стотине хиљада људи је исељено и тај напад и евакуација представљају прекршај међународног закона. То је основа нашег случаја. То је случај против Американаца који су тренирали и саветовали хрватске трупе", закључује Павић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије