Између Запада и Балкана

Иванчица Ђерић већ 20 година живи у Канади. Њено име више пута нашло се у ужем избору за НИН-ову награду, а недавно је Српско књижевно друштво одлучило да њен роман “Несрећа и стварне потребе” добије награду “Биљана Јовановић”.

Сваки почетак је тежак, а јунаци романа Иванчице Ђерић, како се каже у награђеној књизи "Несрећа и стварне потребе", суочени су са доживотним почетком.

Они су емигранти, људи који су напустили земљу са осећањем да им је животна прича насилно прекинута у тренутку када је требало да добије пун облик. Канада им је пружила бројне могућности да се баве својом свакодневицом, али им је у душама проклијало балканско семе које се развило у разне облике несреће.

„Мој се живот одвијао 20 година на овим подручјима па наредних двадесетак у Канади, тако да је једноставно немогуће избећи спој та два свијета, та два система, два начина размишљања, те двије културе. Зато мислим да су сви моји романи и сва моја проза коју пишем, заправо преслике једног и другог начина бивања" каже награђена књижевница.

Кроз приповедање о југословенској цртачици стрипа, Уни, чију је каријеру зауставио рат 1992. године, Ђерићева је испричала потресну и сурову причу о усамљеним људима који живе у раскораку између два света, Запада и Балкана. Ни промена перспективе није им помогла да изађу из зачараног круга сталног промишљања рата и земље која више не постоји.

„Ја мислим да је најтежа ствар у вези са злочином и са злом његова асполутна баналност, то колико је свакодневно присутно, и колико је у свима нама" каже Ђерић. "Многе ствари које су се подогађале на овим просторима су биле незамисливе а сада су нажалост веома замисливе. Ми сада имамо то искуство и можда је то и најтужније - да нам је потпуно јасно да је то само корак од нас."

Тему распада бивше Југославије, доминантну у њеним романима, ова списатељица сматра универзалном колико су то и приче о авганистанским талибанима или америчком југу, јер се у било који историјски оквир могу ставити свима разумљиве људске приче.

О томе како је живот у Канади одредио њено писање, говорила је у време једног од својих боравака у Београду.

„Мислим да је живот у Канади одредио неку моју тематику. Ја се бавим животом људи који су напустили ову земљу, ове просторе, просто због тога што је то нешто што видим у свакодневном бивању" објашњава Иванчица Ђерић. "Такође ме је живот у Канади одредио технички, занатски. Посао којим се ја бавим захтева прецизан исказ пошто се бавим писањем документације за једну софтверску компанију."

За писца је, сматра Ђерићева, најважније да не лаже али и да не приповеда острашћено о осетљивим темама. У њеним романима и зло и мржња отупљују од горког хумора и искрености, која ће кад тад свет довести у равнотежу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара