Драшковић са дијаспором у Москви

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је била у четвородневној посети Москви. У разговорима са представницима удружења Срба у Русији дефинисани су проблеми српске дијаспоре и предложене мере за унапређење односа са матицом.

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспору и Србима у региону, је у оквиру четвородневне посете руској престоници разговарала са представницима удружења Срба у Русији - Обједињењем Срба, Српским земљачеством, Клубом жена, фолклорним ансамблом Тамо далеко, Академијом народних игара и песама у Москви и наставницима српског језика у Амбасади Србије у Москви.

Као један од највећих проблема у Русији представници дијаспоре су издвојили непостојање дописника великих новинских агенција из Србије у Русији, и изразили наду да ће информативна сарадња ове две земље бити унапређена.

На састанку се разговарало и о потреби формирања Српског културног и привредног центра у Москви.

Покренуто је питање међусобне нострификације високошколских диплома, обезбеђивања адекватног простора и плата за организовање наставе на српском језику у Русији.

Представници удружења и угледни појединци указали су на опасност од затварања катедре за српски језик на Универзитету Ломоносов у Москви. У разговору са Славком Драшковић, представници српских удружења су такође навели да је у Санкт Петербургу то већ учињено, као и то да у овом граду од недавно постоји само катедра за црногорски језик.

У разговору је истакнута неопходност усвајања Споразума о социјалном, здравственом и пензионом осигурању за грађане Србије који раде у Русији, како би се избегло двоструко опорезивање.

Директорка Канцеларије за дијаспору је представнике удружења Срба информисала о разговору са Георгијем Мурадовим, замеником шефа Дирекције за сарадњу са дијаспором Русије у којем је инсистирала на хитном усвајању Споразума.

На раније одржаном састанку са Мурадовим у Департману за рад са дијаспором Руске Федерације, између осталог је било речи о могућностима одржавања заједничке конференције о дијаспорама европских земаља, на којој би се разматрали и поредили модели односа појединих земаља Европе према расејању.

У амбасади Републике Србије у Москви је раније организована презентација здравственог и верског туризма, на којем се присутнима обратила директорка Драшковић.

Скупу су присуствовали представници Министарства здравља и бања из Србије, српска дијаспора у Москви и други гости из Русије.

У наставку посете Русији, Драшковић ће се срести са појединим српским привредницима у Москви.

Српска дијаспора у Руској Федерацији незванично броји између 20 и 40 хиљада, а поједине процене указују на бројност и до 80 хиљада наших грађана у Русији, због честих миграција радне снаге. Највећа концентрација српске дијаспоре је у економским центрима - Москви, Сан Петербургу, Сочију, Краснодару и сибирском крају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије