СДФ тражи изборни материјал на ћирилици

Невладина организација Српски демократски форум (СДФ) из Хрватске упутила је отворено писмо министру управе Арсену Бауку, тражећи да на предстојећим изборима за европарламент у априлу и за локалну и регионалну самоуправу у мају изборни материјали буду и на ћирилици.

Невладина организација (НВО) Српски демократски форум (СДФ) упутила је отворено писмо министру управе Арсену Бауку, тражећи да на предстојећим изборима за европарламент у априлу и за локалну и регионалну самоуправу у мају изборни материјали буду и на ћирилици.

"Тражимо да се овогодишњи избори у 21 граду и општинама у којима српска заједница чини најмање трећину становништва проведу према Уставног закону о правима националних мањина. Како су избори процес комуникације грађана и државе, логично је да та комуникација припадницима српске мањине у овим општинама и градовима мора бити омогућена на њиховом језику и писму", наводи се у писму.

СДФ по том основу тражи да би "сви изборни материјали, укључујући листе кандидата и изборне листиће, у овим јединицама локалне самоуправе, и за локалне и жупанијске, али и за изборе за Еуропски парламент, требало да буду штампани и на мањинском језику и писму, дакле, на српском језику и ћириличном писму", истичу у СДФ.

Та НВО додаје да ће то довести до нешто повећаних трошкова провођења избора, али да је премијер Милановић исправно утврдио да демократија кошта. СДФ сматра да се ради о додатном трошку који је занемарив у односу на добробити што их остварује и доприносом интеграцији српске мањинске заједнице у Хрватској у хрватско друштво и политички систем.

У писму се напомиње да избори за Европски парламент за припаднике мањине имају велико значење, као први такви избори на којима они могу да учествују, али и као претпоставка за успостављање новог нивоа заштите људских и мањинских права.

На питање Танјуга о могућности да захтев СДФ-а буде услишен, министарство управе одговорило је да Државна изборна комисија између осталог брине о законитој припреми и спровођењу избора и прописује формуларе у поступку припреме и провођења избора.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара