Ново удружење привредника у Аустрији

У аустријском граду Инсбруку се 15. марта одржао сусрет привредника и оснивача "Српско-аустријско-италијанског удружења привредника". Иницијатори су Клуб уметника и знаменитих Срба Тирол, Заједница Срба Тирол и Савез Срба Аустрије.

Привредна иницијатива да се Срби удруже у овом делу дијаспоре добила је велику подршку свих оних који су присуствовали скупу, али због временских непогода у Мађарској, део делегација које су требале допутовати из Србије није успео стићи. Иницијатори су добили пуну подршку у формирању оснивачког тела и изнели позитиван став у погледу платформе пројекта, јавља за Програм за дијаспору РТС дописник из Инзбрука Александар Михаиловић.

Донети су закључци да се одреди датум оснивачке скупштине Удружења и изабере управни одбор. Договорено је да удружење носи назив Српско-аустријско-италијанско удружење привредника Тирол и да се под тим именом региструје. Да се што пре успостави конструктиван однос са привредним коморама и локалним самоуправама широм Србије и Републике Српске, као и средњим и малим предузећима и појединцима заинтересованим за сарадњу, да би се обезбедили пројекти већ у припремној фази оснивања удружења.

До званичне регистрације рад ће се спроводити као иницијативна секција Заједнице Срба Тирол. Платформа иницијативне секције за формирање Српско-аустријско-италијанског удружења привредника Тирол једногласно је прихваћена.

На скупу је договорено да будући оснивачки одбор чине: Зоран Алексић (председник Савеза Срба Аустрије), Гостимир Марић (председник Заједнице Срба Тирол), Александар Михаиловић (секретар Заједнице Срба Тирол), мр Милан Нешић, мр Недељко Вучковић, Синиша Добросављевић, Горица Живковић, Споменка Милојковић (друштвени радници), затим привредници Горан Живановић, Марио Зибенфорцер, Александар Ћорић, Небојша Спасојевић, Хајнрих Холцер и Дејан Живановић.

Донет је и закључак да се ова иницијатива што пре представи осталим заједницама Срба и српским клубовима у Аустрији.

„Вечерас сам искрено рекао да је ово велики тренутак не само за Србе у Аустрији, већ и за Србе у матици, јер ми желимо да нудимо пројекте и потенцијал који имамо у отаџбини, не очекујући да то неко финансијски прати без резултата, већ да створимо модел да се кроз реализацију финансира пројекат, удружење и појединци, који делују у оквирима удружења.

Ја сам овде дошао да лично и у своје име дам подршку за покретање ове иницијативе, а на следећем састанку Савеза Срба у Аустрији представићемо ову иницијативу и пројекат и другим заједницама и клубовима који су у нашем саставу.

Честитам иницијаторима овог састанка са којег је управо упућена порука да се крећемо ка једном циљу који садржи обострани интерес, а то је да нам отаџбина јача, а да ми дамо свој допринос утицајем да земља у којој живимо буде највећи мотор те привредне сарадње у инвестиционим пројектима, кроз сарадњу малих и средњих предузећа, размену понуда туристичких организација итд.

Уз успешне појединце који већ годинама одликују српску заједницу у Аустрији, само кроз добро организоване институције, клубове, удружења, заједнице и један јак савез, можемо бити цењенији и побољшати имиџ српства у Аустрији, а кроз то и Србије и Републике Српске.

Моја је искрена жеља да се што више људи укључи у напоре да се искористи и најмања могућност у смислу усмеравања средстава у матицу, али и пласмана понуде и производа из отаџбине, које треба да нађу стално место на овом тржишту", рекао је Зоран Алексић, први човек Савеза Срба Аустрије.

Марио Зибенфорцер, аустријски предузетник из Инзбрука, решио је да подржи ову акцију.

„Можда сам први Аустријанац у оснивачком тиму, али видим да овај тим има прецизне ставове и зато сам се одлучио да се придружим, иако до сада нисам имао добро искуство. Увек су постојале некакве препреке за бољу сарадњу за коју сматрам да може бити веома квалитетна. Схватио сам данас да можемо сарађивати на више нивоа и то много значи и нама, "малим привредницима". Сматрам да ћемо са удружењем постићи бољи контакт и бољу пословну сарадњу", прокоментарисао је Марио Сиебенфорцхер.

Следећи састанак је предвиђен за две недеље, до када би се требало ући у конкретне пројекте са Канцеларијом за дијаспору Републике Србије и министарством енергетике Републике Србије, од којих очекују подршку и сарадњу у проналажењу потенцијалних инвеститора.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара