Српска култура у Словачкој

У словачком граду Трнави у току је манифестација Месец српске културе. У оквиру манифестације организоване су изложбе православних икона, скулптура Стојадина Цветковића и документарних фотографија. Одржавају се и Дани српског документарног филма.

У оквиру манифестације Месец српске културе у Трнави организоване су три изложбе - православних икона, скулптура Стојадина Цветковића и документарних фотографија Мартина Цандира.

Покровитељи манифестације су Радмила Хрустановић, амбасадорка Србије у Словачкој и Владимир Бутко, градоначелник Трнаве.

У оквиру манифестације одржавају се Дани српског документарног филма. Пројекције ће се одржати 13. и 14. септембра у Малој синагоги у Трнави, са почетком у 17.30 часова.

Организатори програма су Српски културно - информативни центар, Удружење Срба у Словачкој, МАКС Галерија, град Трнава, Карловачка манифестација „Филмско бдење душе", Удружење филмских и тв радика Војводине Нови Сад, ПП „Фикс фокус", Београд, РТВ Нови Сад.

Филмови су преведени на словачки језик, а домаћини манифестације су Стане Рибич, Мирослав Бата Петровић и Срђан Илић.

У оквиру Месеца српске културе одржава се изложба под називом Не заборавимо. Изложба је постављена у Малој синагоги, а траје до 30. септембра. Аутор изложбе је Стане Рибич, а посвећена је жртвама НАТО бомбардовања. Аутор фотографија је Мартин Цандир.

Удружење Срба у Словачкој и Српско културно друштво Штајерске заједнице из Словеније припремили су изложбу православних икона у Малој синагоги. За време трајања манифестације, ове две организације су потписале Повељу о узајамној сарадњи Срба из Словачке и Срба из Штајерске заједнице у Словенији.

Иконописци Душан Нешковић из Србије и Алимпије Кошаркоски из Македоније изложиће своја дела до краја септембра. Словачкој публици ће се представити 30 православних икона на дрвету Алимпија Кошаркоског и 10 икона на платну Душана Нешковића. Иконе ће затим бити пренесене у амбасаду Кипра, где ће бити изложене до краја октобра.

Изложба Стојадина Цветковића постављена је такође у Малој синагоги. Посетиоци је могу погледати до 30. септембра.

Дуо Ас учествује у програму Пријатељство кроз музику 20. септембра, у Малој синагоги. Дуо Ас чине хармоникашице Ана Випаринова Крсмановић и Снежана Јовић Вернер.

Целокупан програм је реализован уз финансијску подршку Савета владе Словачке републике - Програм Култура националних мањина 2012.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво