Срби у Чилеу добили пароха

Српска заједница у Чилеу обрадована је постављењем оца Душана Михајловића у парохији Свети Николај Велимировић у Сантјагу. И аргентинске парохије Свети Никола у Маћагају и Свети Архангел Михаило у Венадо Туерту добилe су парохе, Бранка Станишића и Исајла Марковића.

Српска колонија у Сантјаго де Чилеу је са радошћу дочекала свог пароха Душана Михајловића кога је у парохију Свети Николај Велимировић у Сантјагу поставио Митрополит црногорски Амфилохије Радовић, саопштава Црквени одбор у Сантјаго де Чилеу, а преноси портал Срба у Јужној Америци Serbios Unidos.

Невелика српска колонија окупила се око свог духовника и започела активности на оживљавању духовног живота парохије.

Поред упознавања са парохијанима, отац Душан је започео своје мисионарско деловање исповедајући вернике, служећи парастосе и литургију у цркви Руске Заграничне Цркве у цркви Сан Нектарио Сантиаго.

Верници и свештенство Руске Заграничне Цркве отворили су широм врата и своја срца за Србе који за сада немају своју зграду цркве.

Поред литургије недељом отац Душан заједно са ђаконом руске цркве редовно одржава службе суботом и великим празницима.

Верници српске колоније који долазе редовно на службе у цркву су задовољни, јер први пут могу да поред црквено словенског и шпанског језика, слушају литургију и на српском језику.

Захваљујући великом залагању оца Душана, српска колонија се активно укључила у живот цркве а токође чини све да се реше проблеми регистрације општине код власти Чилеа и пронађе одговарајуће место за српску цркву.

Митрополит Амфилохије је у другој посети јужноамеричким парохијама и православним заједницама. Сусрео се са јерарсима других Помесних Цркви, као и државним званичницима.

Парохије у Аргентини добиле су нове свештенике. Бранко Станишић ће преузети парохију Светог Николе у Маћагају, провинција Ћако, а Исајло Марковић ће бити парох у парохији Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту, провинција Санта Фе.

Презвитер Саша Ђурђевић је већ преузео парохију у Венецуели.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво