Сарадња Срба Словачке и Словеније

Потписана Повеља о узајамној сарадњи Срба из Словачке и Срба из Штајерске заједнице у Словенији. Потписивању у словачком граду Трнави присуствовала је и Радмила Хрустановић, амбасадорка Србије у Словачкој.

Потписе на Повељу о узајамној сарадњи два српска удружења ставили су Стане Рибич, председник Удружења Срба из Словачке и Раде Бакрачевић, председник Српског културног друштва Штајерска заједница из Словеније.

Потписивањем споразума о партнерству и заједничкој сарадњи Срби из Словачке и Штајерске добровољно су се обавезали да ће радити на повезивању својих чланова и српског народа из ових крајева, као и да ће активније промовисати српску културу и ћирилично писмо у Словачкој и Словенији.

Повеља је потписана у току трајања манифестације Месец српске културе у Словачкој.

Иначе, Срби у Словачкој имају статус националне мањине. Српска друштва у овој држави, а на основу закона који регулишу статус нациналних мањина, добијају значајну материјалну помоћ.

Срби у Словенији још увек нису стекли статус националне мањине, што у великој мери угрожава функционисање српских удружења у Словенији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво