Концерт у Питсбургу

Оперска дива Верица Вранић-Цветковић већ неколико година успешно гради каријеру у Aмерици. Концертом у Питсбургу 15. септембра после дуже паузе враћа се на музичку сцену. Наступиће са баритоном Димитријем Лазићем и пијанистом Ђорђем Нешићем.

Двадесетдеветогодишња Верица Вранић-Цветковић из Ножичког, општина Србац у Републици Српској, након три године паузе враћа се на музичку сцену великим концертом који ће бити одржан 15. септембра у Питсбургу.

Верица већ седам година живи у Сједињеним Америчким Државама где је магистрирала оперу и тако широм отворила врата светског успеха на музичкој сцени.

„Мој повратак ће се десити на Вечери славенске класичне музике на којој ћу наступити са баритоном Димитријем Лазићем и талентованим пијанистом Ђорђем Нешићем уз чувена дјела Рахмањинова, Дворжака и бројних српских аутора. Пожелела сам се пјевања јер нисам наступала још од завршетка магистарских студија у Њујорку", каже Верица.

На свој велики музички таленат Верица је скренула пажњу наставника још у основној музичкој школи, после које је уписала средњу музичку школу соло певања у класи професора Дејана Хераковића у Бањалуци.

„Била сам члан Српског пјевачког друштва "Јединство" и представљала сам Републику Српску на бројним такмичењима у Србији, Црној Гори, Македонији, Грчкој, Бугарској, Мађарској, Румунији, Пољској, Чешкој и Словачкој. Освојила сам и прво мјесто на такмичењу соло пјевача Републике Српске и плакету на међународном такмичењу у Руми", прича Верица.

Након средњошколског образовања уписала је Музичку академију у Сарајеву. На крају прве године уписује се на Музичку академију у Београду, на којој је дипломирала са највишом оценом, у класи оперске диве Радмиле Бакочевић.

Верица је остварила велики успех и у Народном позоришту у Београду, играјући на оперској сцени у Стеријиној "Покондиреној тикви", Пучинијевој "Сестри Анђелики" и "Ђани Скики".

„Убрзо сам отишла у Њујорк, на постдипломске студије Бруклин колеџа. Без већих проблема сам прошла аудицију. Добила сам стипендију. Годинама сам се школовала код чувених професора Триш Мекарти и Марка Шнајбла. За то вријеме остварила сам низ наступа по цијелој Америци, а нарочито издвајам концерте у Њујорку, Вашингтону, Лос Анђелесу, Њу Џерсију, Филаделфији, Санта Барбари, Рочестеру, Конектикату, Даласу и Чикагу", каже Верица.

Осим на енглеском, Верица пева и на француском, немачком, италијанском, руском и чешком језику.

Њене резултате је знала да награди и општина Србац, која јој је, приликом прославе Дана општине пре четири године, уручила пригодну захвалницу и новчану награду, проглашавајући је истинским амбасадором општине Србац и Републике Српске у свету.

Велика подршка су јој родитељи, сестра и брат, а највећу ипак добија од супруга који ће бити у првим редовима на њеном повратничком концерту у Питсбургу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво