Мало првака у Македонији

Почела је нова школска 2012/2013. година. У три основне школе у Македонији наставу на матерњем српском језику ове године похађа 25 првака. Преведени уџбеници су стигли на време и подељени ученицима.

Свечаним пријемом за ђаке прваке, којих је на територији Македоније 20.700, 3. септембра је почела нова школска 2012/2013. година.

Школско звоно се први пут огласило и за 25 првака који ће у три основне школе своја знања стицати на матерњем српском језику. Прошле школске године било их је двадесет троје, наводи се на интернет презентацији српског културног центра Спона у Скопљу.

Свечано је било у О.Ш. "Ћирило и Методије" у селу Кучевишту на Скопској Црној Гори, О.Ш. "Светозар Марковић" у Табановцу и О.Ш. "Браћа Рибар" у Старом Нагоричану.

Узбуђене ђаке прваке и њихове родитеље, према старом добром обичају, дочекале су учитељице и старији ученици охрабривши их својом добродошлицом и пригодним програмом.

У О.Ш. "Ћирило и Методије" у селу Кучевишту ове школске године наставу ће похађати укупно 235 ученика од којих је 27 првака.

Наставу на српском језику следиће свега четворо ученика првог разреда, али има најава да ће се тај број наредних година повећати.

У О.Ш. "Светозар Марковић" у Табановцу од укупно 74 ученика тринаесторо је првака, док је у О.Ш. "Браћа Рибар" данас први пут у школске клупе село осморо ученика првог разреда.

Дарија Ковачевић Божиновска, директорка О.Ш. "Ћирило и Методије" у Кучевишту каже да је све спремно за почетак наставе. Преведени уџбеници су стигли на време и подељени су ученицима, тако да је настава почела без икаквих проблема.

Када је у питању средњошколско образовање треба напоменути да због недовољног интереса ученика, не постоји ни једна средња школа у Македонији са наставом на српском језику, упркос могућностима које су законом обезбеђене . 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво