Солидарност се наставља

Владика Теодосије у име Епархије рашко - призренске и Арно Гујон, оснивач хуманитарне организације „Solidarite Kosovo" званично су потписали споразум о наставку сарадње у домену хуманитарних активности. Сарадња се наставља кроз четири хуманитарна пројекта, међу којима је и летовање за децу са Косова и Метохије.

Споразум између Епархије рашко - призренске Српске православне цркве и хуманитарне организације „Solidarite Kosovo" са седиштем у Француској, потписан је протекле недеље у Грачаници.

Уговор који је потписан у Грачаници подразумева четири хуманитарна пројекта: обезбеђивање текућих трошкова Канцеларије за хуманитарну помоћ у Грачаници (канцеларијски материјал, хонорар за службеника за рад у канцеларији, одржавање канцеларијског возила), реновирање школе у угроженом српском селу, организовање летовања на црногорском приморју за децу са Косова и Метохије из вишечланих и социјално угрожених породица и прикупљање хране за народне кухиње на Косову и Метохији.

Арно Гујон је приликом потписивања рекао да је неколико дана раније из Француске на Косово стигло 10 тона конзерви хране за народне кухиње и додао да је у марту ове године је послато 30 000 готових оброка.

Боравак деце на мору ће према речима Гујона трајати 10 дана, од 5. до 25. августа.

„Овим излетом четрдесеторо деце ће изаћи из својих енклава и притом заборавити тешку ситуацију у којој живе, да би се опустили и играли као сва деца у Европи : слободно и безбедно", рекао је Гујон.

Он је рекао да некоме можда изгледа чудно што се Французи залажу за помоћ српском становништву на Косову и Метохији, али везује на историјско наслеђе.

„Поред тога, наши сусрети са Србима на Косову и Метохији, од повратника, преко деце, до монаха, дају нам жељу да наставимо у том смеру. Сви ти људи за нас су примери достојанства. На дугом путу који треба прећи да се ублаже патње српског народа на Косову и Метохији, они могу увек рачунати на нашу братску подршку", додао је оснивач организације „Solidarite Kosovo".

Владика Теодосије је, обраћајући се присутнима, истакао да би наставак сарадње са овом организацијом кроз различите пројекте требало да помогне и олакша живот српском народу.

„За нашу Епархију је веома важно што ова помоћ долази од француског народа са којима имамо сарадњу већ дуго година. И наше цркве на простору Француске помажу Србе на Косову и Метохији. Ово је конкретан пројекат и сарадња која треба да помогне српском народу да истраје и опстане на овом простору. Учинићемо све да свака помоћ која буде послата и допремљена, доспе до оних којима је најпотребнија", истакао је владика.

Организација "Солидарност на Косову" основана је 2004. године са циљем да помаже најугроженијим Србима на Косову и Метохији, као и да у Француској информише свој народ о реалним догађајима на Косову и Метохији. Ове године је основан и огранак организације у Шпанији под називом „Solidaridad Kosovo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара