Интересовање све веће, пара све мање

Око 110 малишана остало је ускраћено за похађање наставе у допунској летњој школи српског језика и културе у Дрежници, у Хрватској. Финансијских средстава било је за мање од 90 деце. Подршка из Србије је неопходна да би се настава одржала за сву заинтересовану српску децу и омогућилo поновно увођење зимских курсева.

Интерес за допунску летњу школу српског језика и културе за српску децу у Републици Хрватској, која се сваке године организује у Дрежници, све је већи али је финансијских средстава за тај пројекат сваке године све мање. Због тога је око 110 малишана остало ускраћено за овај вид допунске наставе, јер је новца било за мање од 90 деце.

Према речима Бранке Радуловић, председнице Заједнице дрежничких Срба, главног организатора наставе, основни проблем је што нема довољно средстава да се обезбеде додатни просторни и други капацитети.

"Наша је жеља да се и Матица Србија укључи и помогне овај важан пројекат у коме деца уче не само матерњи језик и ћирилицу већ и националну прошлост, историју, културу и традицију", рекла је Радуловићева, подсећајући на сталну праксу других земаља у окружењу које помажу своју мањину - Италију, Мађарску, Чешку...

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Радуловићева је подсетила да је од 2003. године, од када се допунска настава одржава, школу завршило скоро хиљаду српских ђака.

Ове године школа је почела 8. јула. Прва група од 42 ђака завршила је наставу 15. јула, када је и почела настава за другу групу од 45 ђака.

Рад школе се одвија под покровитељством Владе Републике Хрватске и делом Карловачке жупаније којој Дрежница територијално припада.

Оцењујући и овогодишњу наставу веома успешном, Радуловићева поручује да је амбиција Заједнице дрежничких Срба да ова школа, уколико се обезбеде средства, од наредне године поново уведе и зимске курсеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара