Срби трећи по лажним браковима у Немачкој

Мигранти пореклом из Србије трећи су по броју бракова склопљених да би обезбедили документа за боравак у Немачкој. На првом месту су Турци, а на другом дошљаци из Вијетнама. Главни мотив мигранта који склапа брак због папира је добијање дозволе боравка и припадајућих бенефиција.

Мигранти пореклом из Србије трећи су по броју бракова склопљених да би обезбедили документа за боравак у Немачкој, показала је студија Европске мреже за миграције (ЕМН) преко које чланице ЕУ размењују информације о миграцијама.

Сумња се да су мигранти из Србије у 2010. склопили 40 бракова са грађанима Немачке искључиво ради регулисања боравишног статуса у тој земљи, док су 2009. године надлежне немачке службе указале на 64 таква брака, пренео је ЕурАктив Србија.

На првом месту су Турци за које се сумња да су 2010. склопили 214 бракова због папира у Немачкој, а на другом су дошљаци из Вијетнама са 96 сумњивих бракова.

И за држављана Србије су дошљаци с Косова који су склопили 38 бракова због папира, а затим из Босне и Херцеговине, са 36 бракова.

У ЕУ влада уверење да су бракови због папира и лажно родитељство чести, али нема довољно података који би то и поткрепили.

Најчешћи облик лажног родитељства је кад мигрант тврди да је родитељ или старатељ детета које има држављанство неке земље ЕУ.

Мотив такозваног спонзора или грађанина ЕУ да пристане на фиктивни брак је новчана надокнада, али има назнака да криминалне групе плаћају спонзору при чему он није ни свестан да његов "брачни друг" ступа у брак искључиво ради добијања легалног статуса у ЕУ.

Некад је мотив и помоћ пријатељу или познанику, саосећање са мигрантима, али и идеали: спонзор се не слаже са политиком своје земље према мигрантима, пренео је ЕурАктив.

Главни мотив мигранта који склапа брак због папира је добијање дозволе боравка и припадајућих бенефиција које су боље него у земљи из које потиче.

Државе ЕУ на различите начине покушавају да спрече бракове због папира - амбасаде већине држава ЕУ у земљи порекла мигранта прикупљају информације о мигранту, разговара и са мигрантом и са његовим супружником, полиција проверава пријављено место боравка брачног пара.

У случају лажног родитељства, ако породица не може да пружи било какав документ да би доказала везу родитеља-мигранта и деце, у неким земљама власт може да захтева ДНК тестирање.

За злоупотребу права на спајање породице у већини земаља су прописане казне затвора и новчане, а мигрант може бити кажњен и одузимањем дозволе боравка.

У ЕУ је 2010. издато 747.785 боравишних дозвола ради спајања породице што је 68 одсто свих дозвола издатих дошљацима изван ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара