Деца из региона у Ваљеву

Две стотине деце српске националности из региона посетило је Ваљево и околину. Школа пријатељства у организацији "Наше Србије" стацинирана је на Тари и траје до 10. августа.

Невладина организација "Наша Србија" саопштила је да је у посету Ваљеву и околини довела 200 деце српске националности из осам земаља у региону, учесника Школе пријатељства и њеног програмског дела "Српски код".

Девојчице и дечаци јуче су стигли из Кучевишта и Старог Нагоричана у Македонији, Бијелог Брда и Вуковара у Хрватској, Андријевице и Плужина у Црној Гори, Будимпеште и Батање у Мађарској, Темишвара у Румунији, Скадра у Албанији, Љубљане и Новог Места у Словенији, Дрвара и Босанског Грахова у Босни и Херцеговини.

Деца су у пратњи представника "Наше Србије" и својих наставника посетила Народни музеј, Муселимов конак, прошетала центром града и положила цвеће на споменике Војводи Живојину Мишићу и Десанки Максимовић.

Потом су у Бранковини обишла културно-историјски комплекс и гроб Десанке Максимовић, а свако дете је на поклон добило књигу песама велике српске песникиње.

Школа пријатељства траје од 1. јула до 10. августа и окупља 800 деце.

Организоване су и интерактивне радионице у којима, уз бројна предавања и посебне програме, деца уче о српском националном и културном идентитету, историји, традицији и култури, с циљем јачања њихових веза са матицом.

До краја Школе пријатељства боравиће још 400 деце српске националности из земаља у региону, као и деца из српских енклава на Косову и Метохији.

Поред радионица образовно-васпитног садржаја, свим полазницима су на располагању и бројне креативне радионице - школа етнологије, екологије, сликања, вајања, глуме, музике, фолклора, школа за извидјаче и друге, уз школу спорта у оквиру које се могу определити за кошарку, одбојку, ритмичку гимнастику, фудбал или тенис, шетње по околини и упознавање с природним лепотама Националног парка Тара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара