Месец српске културе у Риму

У Музеју римске цивилизације, у оквиру Месеца српске културе у Риму, отворене су изложбе "Српска култура - пут кроз векове" и "Ћирилица". Планирани су бројни догађаји и манифестације који промовишу српску културу и традицију.

У Риму је отворена изложба "Српска култура - пут кроз векове", која италијанској јавности представља све најзначајније моменте српске културе, од Лепенског вира и Винче, преко путева римских царева који су рођени или живели на тлу Србије, српских манастира и фресака, до саверемене уметности наше земље.

Изложба је синоћ постављена у Музеју римске цивилизације, у оквиру Месеца српске културе у Риму, који се одржава од 27. децембра до 27. јануара.

Пред бројном италијанском публиком нашле су се копије фреске Белог анђела, Мирослављевог јеванђеља, слика Косовка девојка, реплике артефаката из Виминацијума, Сирмијума, Лепенског вира и Винче, српска народња ношња, везови...

Уметничким детаљима из свих периода наше историје први пут је у Риму целовито приказана српска култура.

Ана Хрустановић, амбасадорка Србије у Риму, рекла је да посебно задовољство причињава чињеница да српска култура и наслеђе наилазе на велико интересовање италијансаке јавности.

"О томе сведочи и чињеница да је вечерас са нама и десетак италијанских новинара из најутицајнијих италијанских медија. Реч је о људима који су дуго година извештавали из Србије, тако да ће и своја искуства и утиске из наше земље поделити са културном јавношћу Италије", рекла је Хрустановићева.

Српска култура италијанској публици представљена је и кроз изложбу "Ћирилица", која је такође отворена, а којом су уметнице Драгана Николић и Јелена Хаџи-Николић, представиле своје културно порекло ћириличним везом на папирним убрусима.

Правник Енрико Силверио одржао је предавање "Правне и верске реформе Констатина Првог - Римско царство од Рима до Константинопоља".

У оквиру Месеца спрске културе у Риму, који је отворен 27. децембра изложбама пет савремених српских уметника који живе и раде у Риму, до краја месеца биће одржани концерти гитаристе Тибора Тепића, ансамбла ТАЈЈ из Новог Сада, промовисана књига "Игра анђела" Љиљане Хабјановић Ђуровић, одржан јавни чаш српског језика.

Заинтересовани ће моћи да присуствују и промоцији "Андерграунд театрале" Душана Ковачевића, а манифестација која је српску културу довела у срце Рима, завршиће се 27. јануара светосавским концертом изворне музичке групе ВЕД из Врања.

Након отварања изложби, у Музеју римске цивилизације одржан је округли сто на коме је, осим девет италијанских новинара, као једини представник медија из Србије учествовао генерални директор и главни уредник Компаније "Новости" Манојло Вукотић.

О Србији, њеној прошлости и садашњости, говорили су новинари најугледнијих овдашњих медија који су живели и извештавали из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије