"Алеко" за Александра Чотрића

Александар Чотрић, књижевник из Београда, добитник је најзначајније бугарске награде за хумористичко-сатиричну причу "Алеко 2011". Награђена је прича "Српска посла".

Александар Чотрић, књижевник из Београда, победник је традиционалног међународног конкурса за хумористичку причу "Алеко 2011", који организују бугарски сатирични часопис Стршел и град Свиштов.

Жири је признање доделио Чотрићу за причу "Српска посла" која је у преводу Ганча Савова објављена прошле године у софијском часопису Стршел.

Најзначајнију бугарску награду за хумористичко-сатиричну књижевност Чотрићу ће уручити на дан рођења Алека Константинова, највећег бугарског комедиографа, 13. јануара, у Свиштову, Станислав Благов, градоначелник овог места.

На конкурс "Алеко" приспело је 97 прича, од 84 писца из 22 државе. У конкуренцији за престижну награду биле су и 22 приче објављене током 2011. у "Стршелу", које су написали аутори из Бугарске, Србије, Словеније, Румуније, Канаде, Украјине, Русије, Израела, Чешке, Мађарске, БиХ и Бразила.

Међу претходним добитницима престижне награде "Алеко" налазе се амерички писац Вилијам Саројан, немачки Хајнрих Бел и српски аутори Владимир Булатовић Виб и Драгутин Минић Карло.

Чотрић је објавио три књиге хумористичко-сатиричних прича за које је у Србији добио признања "Радоје Домановић", "Стеван Сремац", "Јован Хаџи-Костић", као и прву награду на међународном конкурсу "Златна кацига" у Крушевцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије