Српска култура у Риму

Амбасада Србије у Риму организује у престоници Италије округли сто на коме ће се говорити о искуству италијанских дописника који су живели у Србији. У Музеју римске цивилизације биће отворене и две изложбе - "Српска култура - пут кроз векове" и "Ћирилица". Изложбе су део манифестација и културних догађаја који се у главном граду Италије одигравају у оквиру Месеца српске културе у Риму.

Амбасада Србије у Риму организује данас у престоници Италије округли сто на коме ће позната имена италијанског новинарства говорити о искуству италијанских дописника који су живели у Србији. У Риму ће данас, у Музеју римске цивилизације, бити отворене и две изложбе - "Српска култура - пут кроз векове" и "Ћирилица".

Тема округлог стола "Италијански новинари говоре о Србији" биће "бројна наличја рата и способност земље да сачува и развије своју културу, традицију и национални идентитет", најављено је из амбасаде Србије у Риму.

Округли сто део је пројекта "Уметност и култура источне Европе у Риму", који је организовао Секратаријат за културу и историјски центар Надлештва за културна добра Рима и Тетјана Кузик, градски скупштински саветник за Европу.

Округли сто ће пратити и две изложбе - "Српска култура - пут кроз векове", аутора Ружице Цветић и Бојана Тубина, и "Ћирилица", аутора Драгане Николић и Јелене Хаџи-Николић, а отвориће их Ана Хрустановић, амбасадорка Србије у Риму.

Прва изложба ће илустровати историју Србије до данашњих дана, преко копија рукописа, археолошких ископина, икона, обичаја и веровања, док ће друга изложба на забаван начин приказати како успомене могу да допринесу стварању сопственог културног пртљага.

Изложбе су део манифестација и културних догађаја који се у главном граду Италије одигравају у оквиру Месеца српске културе у Риму, са циљем да се италијанској јавности представе ликовна и позоришна уметност, музика, језик и књижевност Србије.

Месец српске културе отворен је крајем децембра изложбама радова пет спрских уметника, који живе и стварају у главном граду Италије. Отворена је поставка слика Срђе Мирковића "Лунготевере & Лунготевере", инсталација "25. мај" Марте Јовановић, изложба "Апунти ди вијађо" Ане Капор и Владимира Пајевића и скулптуре и слике Љиљане Петровић Вавали.

До краја јануара римској публици представиће се и гитариста Тибор Тепић, ансамбл ТАЈЈ из Новог Сада, а биће изведени и позоришни перформанс по роману "Игра анђела" Љиљане Хабјановић, као и збирка позоришних комада Душана Ковачевића.

Манифестација се затвара 27. јануара, прославом Светог Саве, који ће српска заједница у Риму обележити уз традиционалну и изворну музику групе ВЕД из Врања и интонирање химне Светом Сави у извођењу оперске певачице Драгане Молес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара