Награде Српског националног вијећа

На пријему Српског народног вијећа из Хрватске додељене су награде истакнутим појединцима у политици, култури, невладином сектору и јавном животу. Награда "Светозар Прибичевић" за унапређење хрватско-српских односа биће уручена председницима Иву Јосиповићу и Борису Тадићу.

Српско народно вијеће (СНВ) је, на свом традиционалном пријему у Загребу, доделило данас председницима Хрватске и Србије, Иву Јосиповићу и Борису Тадићу награду "Светозар Прибичевић" за унапређење хрватско-српских односа.

Заменик председника СНВ-a Саша Милошевић је изјавио да ће им награда бити уручена приликом првог наредног доласка председника Тадића у Хрватску.

На пријему СНВ-а уручене су друге награде истакнутим појединцима у политици, култури, невладином активизму и јавном животу.

Награду "Никола Тесла" за развој српских институција добили су досадашњи вицепремијер Слободан Узелац, који је више година био и председник СКД "Просвјета" и постхумно Милош Војновић, један од оснивача и председник Заједничког већа општина, српске мањинске самоуправе у источној Хрватској.
Награду "Диана Будисављевић", названу по жени која је 1942. од смрти спасла на хиљаде српске деце Козаре, а која се додељује за хуманизам постхумно је добила ријечка активисткиња Даринка Јањанин која је низ година била активна у српским организацијама и мањинској самоуправи, "бескомпромисно бранила људска права и слободе као чланица Програмског савета Хрватске телевизије".
Антифашисти Јосип Бољковац и Раде Булат деле награду "Гојко Николиш" названу по кордунашком антифашисти, лекару и књижевнику, а која се додељује за антифашизам. Они су због борбе за очување тековина антифашизма били и на удару деснице, а Бољковац је због наводних ратних злочина био и хапшен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије