Ђорђе Матић добитник награде "Момо Капор"

"Нисам имао бољег савезника од Моминог романа "Ада"", рекао је у Скупштини града Београда награђени писац Ђорђе Матић, приликом доделе признања Задужбине "Момо Капор" за књижевно дело. Жири, који чине писци Мухарем Баздуљ, Вуле Журић и новинарка Радмила Станковић, једногласно се одлучио за Матићеву књигу "Ниоткуда с љубављу", а награду је уручио председник Задужбине академик Матија Бећковић.

Добитник овогодишње награде "Момо Капор" за књижевност је Ђорђе Матић за роман "Ниоткуда с љубављу", а одлуку о томе је једногласно донео жири на челу са Мухаремом Баздуљом.

"Ђорђе Матић је написао роман атипичан за наше време, роман који би се, чини ми се, боље уклопио у југословенску продукцију из осамдесетих. Један озбиљан, промишљен роман који не кокетира са помодним темама тренутка, заправо нешто што је као песник морао да напише. То је један лирски роман, аутобиографски али не аутофикцијски да тако кажем", каже Баздуљ.

А шта га везује за Мому Капора?

"У књизи има дивна посвета Моми Капору, врло директна, наравно, није писана са циљем да добије ову награду, али ја бих рекао да Матића и Капора првенствено две ствари повезују, а то је урбани сензибилитет и оданост уметности као нечему у чему се може пројектовати неки смисао живота у хаосу који нас окружује", каже Баздуљ.

Како се осећате као добитник ове вредне награде?

"Бескрајно узбуђено, прва па најскупља одмах, заиста", каже Матић.

Шта Вас повезује са Капором?

"Стилски веома мало, али његова литература је увек била у мом животу, од дечаштва, он је мени симбол оног сигурног и сретног времена...а онда ме пратио кроз нека тежа времена, кроз миграције, ја сам 30 година био напољу и ту је Капорова литература била нека врста неочекиваног сапутника. И сада, у повратку, му се увек враћам...кад су овако времена тешка, сакријем се у ту његову књижевност, можда је најбољи писац да се човек у ту предивну лакоћу сакрије", каже Матић.

Ђорђе Матић, седми добитник награде Момо Капор је песник, есејиста и романописац који је након студија италијанске и енглеске књижевности на Универзитету у Амстердаму, писао за многобројне медије с подручја бивше Југославије, објавивши у последњих десет година осам књига, од којих су запажене његове књиге поезије и есеја, неколико је посвећено популарној музици са ових простора, али и српској култури. Уредник је и коаутор "Лексикона Ју митологије", члан је Хрватског друштва књижевника и СПКД Просвјета. Рођен у Загребу, а са породицом живи у Поречу.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво