Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Шта се дешава са имовином Срба у федералном делу БиХ? О тој теми говориће гост емисије, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Босне и Херцеговине Ђорђе Радановић. Реприза емисије у 02.03 на РТС Свет.

Шта је то што доноси нови Предлог Закона о изменама и допунама Закона о продаји станова на којима постоји станарско право а тиче се подручја Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ), колико тај закон доноси штете српској заједници у том  ентитету, на који начин он фаворизује једне, а дикриминише друге народе, колико би припадника српске заједнице њиме било оштећено и какве су могућности да се тај закон онемогући?

О тим и другим питањима и темама везаним за положај и проблеме Срба у ФБиХ одговор ћемо потражити од председника Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђа Радановића.

Везано за унапређење односа Републике Србије и Босне и Херцеговине говори прилог Горана Маслара који је пратио потписивање меморандума о интеграцији електронске наплате путарине између ових двеју земаља, а што је само део веома значајне свеукупне интеграције целог региона не само по питању интегрисане наплате путарине већ и изградње модерних саобраћајница које ће знатно олакшати свеукупни развој целог региона.

Из другог дела емисије издвојили бисмо две важне теме из области културе, а обе се вежу за великог српског писца Мому Капора. Наиме, овогодишњи добитник награде „Момо Капор“ за књижевност је аутор романа „Ниоткуда с љубављу“ Ђорђе Матић књижевник из Хрватске о чему извештава Владан Ракић а, друга прича је инсерт изјаве великог писца за наш Програм, од пре више од деценију и по, у којој је он на један веома сликовит начин износи јасну културну специфичност источног дела Европе у односу на запад.

Од сталног сарадника емисије из Америке Александра Жигића сазнаћемо како је протекао овогодишњи сабор Крајишника у Чикагу, односно 22. Крајишко прело на коме се окупе Срби Крајишници не само из овог града већ и из других градова у Америци и Канади, где се уз пуно музичких и других културних догађаја евоцирају успомене на стари завичај.

Уредник емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се