Градоначелник Милвокија Џонсон поручио Крагујевчанима да су им врата Милвокија отворена

Крагујевац има велики број градова пријатеља и побратима, 28 градова из 20-так земаља. Почетком године члан ове велике породице постао је и Милвоки у америчкој држави Винскосин, а ових дана стигли су и предлози за братимљење из још два града, једног из Грчке и једног из Мексика.

Песма Ој Мораво орила се главном салом Скупштине Милвокија у држави Висконсин, на свечаности братимљења Милвокија и Крагујевца.

Документе о братимљењу потписали су градоначелник Милвокија Кавалир Џонсон и председник привременог органа Града Крагујевца Никола Дашић.

Након што су Београд и Чикаго постали братски градови 2005. године, Крагујевац је постао други град из србије који има овакву сарадњу са једним местом у Америци. Приказан је и вдео снимак о потенцијалима Крагујевца.

Градоначелник Џонсон каже да је ово био изванредан догађај и да је јако срећан што је остварен однос братских градова.

"Ово је јако узбудљиво, посебно за Милвоки који има јаку српску заједницу, а Срби су овде дошли и до највиших нивоа градске управе. Поручујем грађанима Крагујевца да имају јаке партнере, пријатеље, браћу и сестре. У Милвокију су врата отворена и желимо да нас посетите. Радујемо се прављењу јаких веза и односа у будућности", каже градоначелник Џонсон.

"Прелепо заиста, а дошло је као резултат једноипогодишњег рада и Конзулата и обе градске управе, Милвокија и Крагујевца, али пре свега као резултат великог напора, труда и жеље који је уложила српско-америчка заједница у Милвокију, односно српска дијаспора која живи у Милвокију, која је добро организована и бројна и која се радује сваком успеху своје државе", каже Дамјан Јовић, генерални конзул Србије у Чикагу.

После свега, развило се коло, први пут у историји зграде Скупштине Милвокија.

Милвоки има 577000, а шира градска територија има милион и по становника. Срби су важан део града још од 19. века, а сада је и Крагујевац део свега тога.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се