Семинар фолклора и народне песме у Милвокију

Срби у Америци показују велику жељу да очувају све што је везано за српску традицију у културу, посебно фолклор и музику. Због тога се организују и семинари, а један од њих одржан је у Савезној држави Висконсин.

Да би фолклорни семинар ансамбла Шумадија у Милвокију био што успешнији, организатори су позвали Сашу Богуновића из Торонта да подучи учеснике на овим играма.

Богуновић је из Бачке Паланке и већ неколико година руководи ансамблом Опленац, у највећем канадском граду.

"Ја сам на овом семинару радио Српске игре Сарајевског Поља и шире околине, где основне играчке обрасце представимо и покушамо да демонстрирамо како је наш народ играо, да објаснимо стил и уведемо у историју крајолика, тако да све оно што они успеју да науче од великог је значаја, да би веродостојно покушали да пренесу оно што шта нам је свима заједнички циљ, а то је очување српске народне баштине", каже Богуновић.

А да се науче старе народне песме, ту је Сања Ранковић из Београда, професорка на Катедри за етномузикологију, Факултета музичких уметности.

"фасцинантно је колико ти млади људи раде на себи и колико у својим ансамблима и срединама из којих потичу покушавају и да певају и да играју. Јако су заинтересовани за сазнања из наше историје и културе", каже професорка Ранковић.

Сви који су учествовали у овом програму у Милвокију моћи ће да са још већим еланом, квалитетом и уживањем представе српску традиционалну песму и игру Србима али и свима другима на тлу Северне Америке.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво