Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гошћа у студију је директорка Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић. Реприза емисије у 02.16 на РТС Свет.

Један од најмлађих филмских центара у региону Аудио-визуелни центар Републике Српске, основан пре непуне две године, већ од самог оснивања, и под јасним слоганом „Снимај у Српској“, почео је да бележи запажене позитивне резултате и високи професионализам у свом раду. На недавно завршеном ФЕСТ-у пројекат који је продукцијски подржао овај филмски центар, филм „За данас толико“ редитеља Марка Ђорђевића, освојио је две високе награде, као најбољи српски филм.

Више о овом филмском центру сазнаћемо од гошће у студију директорке Аудио-визуелног центра Републике Српске Ање Илић која ће нам, осим представљања саме ове установе, њене организације и начина функционисања, сарадње са другим сличним кућама у региону али и шире, такође и представити могућности и капацитете Републике Српске у филмској индустрији, колика је та област данас важна, колика је заинтересованост страних филмских ствараоца и продуцената за овај простор, какви су кадровски и други потенцијали Српске у овој области, шта је то специфично што Српску чини посебном и атрактивном за светске филмске ствараоце и друга питања.

У наставку емисије упознаћемо се са туристичким потенцијалима источне Херцеговине и главног центра тог дела Републике Српске града Требиња. Наиме, на највећем светском Сајму туризма у Берлину Требиње је добило награду „Златна звезда“ за најбољи промотивни туристички видео у категорији Еко туризам. Више о томе видећемо у прилогу који су нам послале колеге са РТРС из Бањалуке.

Из другог дела емисије издвојили би смо још две занимљиве приче, а обе нам долазе из суседне Мађарске, од наше сталне сараднице главне и одговорне уреднице интернет портала „Варош РТВ“ у Будимпешти Диане Кондић Ђурић. Први прилог је прича о једном о најпознатијих феномена Панонске низије – о „златовезу“, који је уписан у Унескоову листу нематеријалног културног наслеђа Мађарске, а у нашој причи видећемо како тај посао већ годинама ради Милица Росић Томпан из Батање, у источном делу Мађарске, на граници са Румунијом. Други прилог нас води у Калаз, место недалеко од Будимпеште, на традиционалнолни бал, у организацији локалне српске самоуправе, где је и ове године привукао велики број посетилаца и учесника.

У музичком делу емисије уживаћемо у песми „Не дам ником оно што је моје“, у извођењу познате интерпретаторке традиционалне и етно музике Вере Столић, песме са снажном и емотивном поруком да се очувају српске православне светиње на Косову и Метохији али, пре свега, и да се пружи подршка нашем народу у том делу Србије.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво