Србија на вези: Сава Дубровски Манојловић, РТС Свет, 18.55

У последњих неколико година, сликар Сава Манојловић награђен је више од двадесет пута у Русији, Јужној Америци и Аустрији. Три деценије живео је у Аустралији где се доказао као изванредан уметник. Пожелео је да се врати у Србију... Реприза емисије у 02.23 на РТС Свет.

Тих и тајанствен у животу, громогласан и продоран у уметничком изразу, Сава Дубровски Манојловић је сликар рођен у Далмацији. Почетком деведесетих одлази у Аустралију...

Члан је "Националне асоцијације за визуелну уметност" из Сиднеја и "Евроазијског савеза уметника" са седиштем у Москви. Од 1984. излаже широм света на самосталним и групним изложбама. Поред сликарства Сава се бави дизајном простора, рестаурацијом, израдом мозаика и инсталација.

На годишњој изложби моде у Мелбурну два пута је награђен за дизајн ентеријера, а на фестивалу уметности у Ферфилду код Сиднеја добио је признање за најбољи мозаик. Академија модерне уметности из Москве доделила му је 2021. златну медаљу за диптих "Снови", а једна од његових изложби у Русији носила је назив "Србин који је покорио свет".

Савина уметничка дела налазе се у приватним колекцијама у Аустралији и широм света. Његови мурали и скулптуре део су ентеријера светски познатих ресторана „Планет Холивуд“ у Сиднеју, Банкоку и Сингапуру.

На изложбама посвећеним авангардном и савременом сликарству Сава је, само у последњих неколико година, награђен више од двадесет пута у Русији, Јужној Америци и Аустрији. Као смео стваралац и мистик, Манојловић воли да се поиграва бојама, облицима, сенкама, симболима и контрастима, а његова уметност не припада ниједној формалној групи или сликарском правцу.

Како памти родну Далмацију? Како је доживео Аустралију када је отишао почетком деведесетих? Шта се десило на сиднејској Академији уметности када се појавио на пријемном испиту, а није разумео енглески... У чему је разлика између истока и запада? Зашто је одлучио да се врати у Србију и ко му прави друштво?

Наша екипа провела је два дана у Крчедину, на обалама Дунава. Сава нас је увео у своју чудесну димензију...

Уредник емисије Тамара Дрезгић

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво