Гетеборг: Одржан Сајам српске књиге

У организацији удружења „Иницијатива креативне комуникације“ која се бави очувањем културе, традиције и српског језика у Гетеборгу је одржан други Сајам српске књиге.

"Иницијатива креативне комуникације је удружење које се бави очувањем културе, традиције и језика српског народа. У оквиру нашег рада, 2. и 3. марта је у Гетеборгу одржан други Сајам српске књиге, на коме су учествовали писци који живе и раде у Скандинавији, али смо имали госте и из Србије и других земаља Европе.

Бројне посетиоце другог Сајма српске књиге, поздравила је амбасадорка Србије у Шведској Јелена Чукић Матић, а манифестацију су отворили бард српског глумишта Хаџи Петар Божовић, говорећи стихове Матије Бећковића и отац Ненад Илић, својим књигама "Нешто за успут" и "I-sky".

Присутне су путем видео линка поздравили академик Матија Бећковић и књижевница Александра Нинковић Ташић, говорећи о књизи "Звонари слободе".

Видели смо и кратки документтарни филм о глумачком делу, а затим је уследила трибина под називом "Ствараоци са југа под небом севера", која је отворила питања очувања језика као идентитета народа.

Представљена је петочлана породица Сандић из Ковачице и њихов подухват до Швајцарске "Дневник са путовања бициклама".

Милена Стевановић се из родног Ниша преселелила у норвешки град Тунзберг, а на сајам је дошла са књигом "Мој деда приповеда".

На крају првог дана наступила је Ирина Калидес, Гркиња која већ дуги низ година живи и ради у Шведској, а отвара питања женских права.

У недељу, 3. марта, чули смо Јелену Баћић Алимпић чије успешно књижевно вече је одржано у петак и којој су се организатори посебно захвалили. Њена последња књига "Последњи сати", као и све претходне, привукла је велику пажњу присутних.

Затим је Александар Драгановић говорио о другом, допуњеном издању књиге "Читање снова", а Тихомир Барбуловић из Копенхагена представио се књигом "Пипери, сведок једне епохе", посвећена животу и делима Марка Милуновића Пипера.

Потресна прича и одломци из филма "Српски крвави пут 33 анђела" говори о страдању српске деце у норвешким логорима. Филм је сниман по сценарију Милке Кајганић, која је за ову прилику дошла из Француске, уз огромно залагање Бранка Димовића Димеског који живи у Норвешкој.

Својим наступом присутне су задивили представници српског културног клуба Сербика са КиМ, аутор књиге "Легенде и предања Косовског Поморавља" Ратко Стојиљковић, глумица српске драме Народног позоришта из Приштине сада у Грачаници Јасмина Стојиљковић и мултиинструменталиста Никола Митић из Гњилана Александар Булајић из Данске говорио је стихове из своје збирке "Инспирација 1", Витомир Мартић, бивши боксер, наставник и писац, чија дела се налазе у Шведској краљевској бибиотеци, представио је своју књигу "Пут за Санта Клару", а првак Европе и вице шампион света у боксу Миодраг Перуновић дошао је из Подгорице да представи своје колумне, сабране у књигу "Штит и мач". "Причама из бескраја" Весна Митић поставља питање о људским слободама кроз голооточки живот свога деде.

Тиме је други Сајам српске књиге успешно завршен", саопштила је за РТС Гордана Антуновић, Удружење "Иницијатива креативне комуникације".

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво