Момо Капор добио спомен плочу у Источном Сарајеву

Момо Капор је говорио: "Патриотизам није идеологија, то је ствар кућног васпитања. То те научи баба". У своје родно Сарајево није ушао више од 40 година, а у Источном Сарајеву је добио своју улицу и у њој спомен-плочу.

Рођен у Сарајеву 1937. у који није крочио од средине седамдесетих година, али зато јесте касније радо у Источно Сарајево, Капор је цео живот носио успомене на стару православну цркву у којој је крштен, а у којој је служен молитвени помен.

"Много је писао о овој цркви и уопште почетак рата који је био везан за ову цркву, међутим, овај помен данас Моми, и литургија, и свет и деца која су била овде, то, мислим да испуњава сваког, као што би он рекао-живеће овај народ!", рекла је Љиљана Капор.

"Он је у својим романима о Сарајеву описао своје доласке у стару цркву, како га је тетка доводила ту, и те своје утиске је некако носио цели живот са собом и онда их преточио у роман", рекао је Владан Бартула, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Мајстор два занат, сликарског и приповедачког, уједно и сценариста, колумниста, писац радио драма, Капор је деценијама био јединствен и препознатљив.

"Та радозналост његовог духа се тим бројним интересовањима, као око неког магнетног језгра купила се око његовог основног талента бар кад је у питању књижевност, то је тај приповедачки таленат", рекао је Ранко Поповић, члан Академије наука и уметности Републике Српске.

По јединственом осећају времена са опусом од 50 наслова, Капор је један од најтиражнијих и најчитанијих писаца.

"Момо Капор је убица досаде, он је творац интересантне литературе, он је човек који води рачуна о својим читаоцима и слушаоцима и поштује их и пише за њих", рекао је професор Јован Делић.

Велики сликар, писац, публициста Момо Капор добио је трајну адресу у Источном Новом Сарајеву, уз улицу која носи његово име и парк великана откривена је њему посвећена меморијална плоча.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара