Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гости у студију су подпредседник Самоуправе Срба у Мађарској Милан Ђурић и уметнички руководилац српског КУД „Табан“ из Будимпеште Душан Вуковић. Главне теме разговора су актуелни положај српске мањине, њихове свакодневне и основне активности, како функционишу образовне, културне, медијске и друге српске установе, како сачувати српски национални идентитет, културу, језик и обичаје, који су им проблеми и задаци са којима се тренутно носе, о сарадњи са матицом Србијом, као и Републиком Српском, али и друга важна и занимљива питања. Реприза у 02.23 на РТС Свет.

У оквиру разгвора видећемо и два занимљива прилога који се односе на актуелна дешавања у српској заједници у Мађарској. Први је припремила наша стална сарадница Диана Кондић Ђурић, одговорна уредница интернет „Варош ТВ“ из Будимпеште, а односи се на извештај са овогодишње традиционалне Сретењске академије у мађарској престоници, док је други прилог прича о најпознатијем српском граду у Мађарској, бисеру српске духовности - Сентандреји, али овога пута виђене очима директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије Арно Гујона.

У музичком делу емисије наступиће Женска певачка група КУД „Табан“, удружења које ове године обележава јубилеј 30 година од оснивања и успешног неговања и промовисања традиционалних српских народних игара и песама, а за ову прилику извешће нам неколико етно-нумера из свог богатог репертоара.

Уредница емисије Нада Вукелић.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво