Интригантна изложба "Timor Mortis: Страх од смрти“

Изложба "Timor Mortis: Страх од смрти" аутора и музејског саветника Саше Срећковића, недавно је отворена у Етнографском музеју.

Изложба Тимор мортис (страх од смрти), обухвата однос човека према смрти који се огледа у забележеним древним обичајима и ритуалним предметима па све до савремене индустрије забаве која овим страхом манипулише.

"Одавно сам размишљао да направим неку изложбу посвећену смрти, међутим када сам већ овде добио могућност, помислио сам да су етнолози већ пуно радили на томе, па сам фокусирао тему која би могла да буде најинтригантнија, заправо најпровокативнија у свему томе", каже Саша Срећковић.

Са жељом да се омогући компаративни приступ како се различите традиције суочавају са смрћу, овде су поред српских, представљени и влашки посмртни ритуали, а у сарадњи са Амбасадом Мексика представљене су велике светковине овог далеког народа које су постале туристичка атракција.

"Те мешавине различитих веровања и обичаја дају једну општу атмосферу пуну ведрине, када се душе мртвих враћају за тај Дан свих светих, тај сусрет се дешава у веселој атмосфери. То је обележје које сам хтео да као посебну димензију да нагласим шта је све могуће у том суочавању са смрћу. Наравно, битна је још једна димензија, а то је поучавање младих...деца од малих ногу укључена су у то и без увијања причају о тој људској коначности, што западне културе нису склоне томе и мисле да децу треба заштитити од тога, али вероватно је за неку социјалну интеграцију ово нека успешнија метода из ове традицијске културе", каже Срећковић.

Неисцрпна тема - смрт - и страх од ње уједињује стара веровања, култ предака, хришћанска и веровања других религија. Смрт је кроз историју уметности такође био често инспирација, а ера савремених медија га ставља у модеран контекст...али страх остаје константа.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво