Читај ми!

Кругом ходе наши уметници

У организацији Уметничког удружења „Круг“ из Будимпеште, средином лета, одржана је петнаеста ликовна колонија уз учешће уметника из региона и Мађарске.

"Овогодишња колонија 360 степени Удружења уметника Круг је и део прославе 15 година рада овог удружења. Наше колоније имају теме као што је Вујичић у Помазу и када смо се бавили Петром Добровићем, а шта је боље ове године, него узети круг као појам или форму да обележимо наш рад. Веома је тешко за неколико дана насликати епохално, и није то циљ, али остају одлична дела. Најбоље је у ствари доћи на колонију полуприпремљен, тако да аутори којима треба више дана, могу да стигну до финиша, тј. да заврше своје слике и да оставе нешто на шта ће бити поносни", каже Милан Ђурић, председник Удружења уметника Круг.

"Језик који ми говоримо је универзални језик и од нас се очекује да се универзално понашамо према људима, окружењу, према материји...ми овде савршено функционишемо, као да с езнамо 100 година...кроз ову призму брзо се проналазимо, отворене смо књиге...имамо потпуну слободу шта ћемо да сликамо, мада нам је организатор начелно рекао да је тема круг. Тај круг може да има и симболичан карактер, а то значи и да ми стално циркулишемо у једном кругу, у једном простору који се зове Балкан, тако да има много значења у позитивном смислу", каже Небојша Јоцић.

"Моја заинтересованост за историју српског народа ме је довела, наравно, у Будимпешту, јер нема Србина који је направио нешто, да ли у култури да ли у уметности, књижевности, а да нема у биографији Будимпешту. Желео сам да будем и ја радознали Србин који ће макар обићи места где су некада били велики претходници", каже уметник Драган Мартиновић.

субота, 02. децембар 2023.
17° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке