Читај ми!

Маратон српске народне игре и песме у Темишвару

И овог септембра, у Темишвару је одржан традиционални Фолклони фестивал “Маратон српске народне игре и песме“, на коме су Срби у Румунији представили свој богат национални и фолклорни мелос.

Савез Срба у Румунији, уз финансијску подршку Већа Округа Тимиш, Одељења за међунационалне односе, Управе за сарадњу са Србима из дијаспоре и региона и Кабинета министра без портфеља надлежног за дијаспору, у партнерству са Градском кућом Темишвара, организовао је и ове године културну акцију промоције традиционалних вредности и аутентичног фолклора Срба из Баната, смотру фолклора, маратон српске народне игре, које достижу своје 28. издање.

"Темишвар је мултиетнички, мултикултурални центар, тако да и Срби имају свој допринос у томе да Темишвар буде оно што јесте, град отворених врата и који прима све, и где се међусобно спајају и претапају разне културе и националности, а то и јесте поента овог града. Та различитост значи један јединствени културни доживљај целокупног града. Ми, Срби, не можемо да будемо искључени из овог миљеа, пошто смо део тога и имамо дугу културну, историјску и духовну традицију на овим просторима, тако да смо покушали нашим чином да дамо допринос томе и да се Темишвар покаже у најлепшем светлу и да покаже богатство које има", каже Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

Овај фестивал је један од најважнијих културних догађаја који организује Савез Срба у Румунији, како због свог обима, кроз учешће свих српских фолклорних ансамбала из Румуније, тако и кроз промоцију културе, игре и песме Срба у Румунији.

недеља, 10. децембар 2023.
-1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу