Читај ми!

Српска дијаспоре у Канади посвећена чувању националног идентитета

У просторијама Српске националне академије у Канади, представљањем монографије ове институције, обележен је јубилеј - 40 година постојања и рада. Такође, ту је одржана и промоција књиге песника Радована Гајића.

У Српској националној академији одржана је промоција књиге под називом "Гемблаши" Радована Гајића.

Исте вечери, представљена је и монографија Српске националне академије у Канади повод 40 година рада и постојања. Уводну реч имао је Живорад Жика Ајдачић назначивши важност деловања Академије, као организације у дијаспори и матици, њеног опредељења за очување и ширење националног идентитета српског народа, његове баштине и културних вредности.

"Док сам био у посети цркви, била су деца на вежби од 5 до 12 година...та деца знају језик, јер су они успели да се договоре са школом да имају два језика, један који је језик ове земље и српски језик, тако да је ова Академија урадила велику ствар за ових 40 година", каже Живорад Жика Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије.

Кроз четири деценије СНА су водиле многе еминентне личности. Садашњи председник је Жарко Брестовац, добитник многобројних награда за свој хуманитарни рад, као и Златну медаљу за заслуге 2021. године председника Србије Александра Вучића.

"Академија привлачи доста нашег народа, пуно писаца, уметника, разних дешавања...желимо изаћи свима у сусрет, без обзира шта имају да представе, јер треба да будемо заједно, а не да се делимо", каже Жарко Брестовац, председник Српске националне академије.

Радован Гајић је српски писац и песник који живи и ради у Канади. За своју најновију књигу каже да нема емосије коју није живео кроз своје ликове пишући ову збирку прича и песама. Инспирацију је нашао у животним причама својих комшија из Улице Гембл, који су се деведесетих година преселили у Канаду.

"То су све истините приче, знам да ће неке моје комшије са Гембла да се препознају, могу му и написати - "ово је твоја песма", јер то јесте тако. Они су мени испричали ту причу и ја сам јој дао ту димензију коју нису они дали јер не могу, него што су и дан данас у шоку", каже песник Радован Гајић.

Сав приход од продаје дониран је хуманитарној организацији "Мали свет", чији је фокус на подршци и помоћи деци приликом образовања, као и угроженим породицама у Србији и Републици Српској.

Писац и песник Радован Гајић највише верује у поезију и у њену моћ, која може да покрене и преокрене, да саопшти најдубље истине и осећања. Верује у реч, која беше на почетку, али и у поетску реч.

По његовим речима, књижевност се не мери бројем јавних признања, већ да ли у себи има снагу да промени свет.

понедељак, 15. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару