Читај ми!

Комеморативни скуп поводом смрти Мајкла Ђорђевића

Комеморативни скуп поводом одласка великог српског добротвора и патриоте Мирослава Мајкла Ђорђевића одржан је 6. јуна у Београду.

У београдском Аероклубу одржан је Комеморативни скуп поводом смрти истакнутог српског добротвора и родољуба Мирослава Мајкла Ђорђевића, који је недавно преминуо у Сан Рафаелу у САД.

Мирослав Ђорђевић је током деведесетих година био оснивач и председник Конгреса српског уједињења, кровне српске организације у САД.

Предвођен Ђорђевићем Конгрес је успео да отвори врата најважнијих америчких државних институција, Беле куће, Конгреса и Стејт департмента и тиме помогао да се у том тешком времену чује и српски глас.

Мајкл Ђорђевић је био један од најистакнутијих српских лобиста у САД, као и дугогодишњи председник и оснивач Фондације Студеница.

"По мом мишљењу је Михајло Пупин урадио највише за Србе у историји Срба у Америци, и од Пупина, једини други лидер који може да се упореди са Пупином у погледу свега шта је урадио за Србе је Мајкл Ђођевић, нема нико други", каже Душица Протић, адвокат из Њујорка.

"Ја сам упознала Мирослава Мајкла Ђорђевића 1991. године, када је он дошао у Србију као председник Конгреса српског уједињења у мисији делегација пријатељства и добре воље. Он је дошао 35 година после свог емигрирања, односно одласка у Америку, када је имао само 19 година, а мислио је да је то само привремени одлазак из Србије коју је носио у срцу и заиста нисам упознала никог другог ко је имао такав однос према отаџбини као Мајкл Ђорђевић", Славка Драшковић, члан управног одбора Фондације "Студеница".

О лику Мајкла Ђорђевића на скупу су говорили престолонаследник Александар Карађорђевић, Жанета Ђукић Перишић, Славка Драшковић и други.

Комеморацији је присуствовао и Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Мирослав Мајкл Ђорђевић сахрањен је прошлог месеца у Сан Франциску.

 

среда, 27. септембар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"