Читај ми!

Сусрети Козарчана одржани 45. пут у Београду

45. сусрети Козарчана у Београду oдржани су протеклог викенда у Дому војске. Уз тешка и славна сећања, али и песму, коло и причу, заправо све оно што Козару чини више од планине, био је то свакако упечатљив догађај.

45. Сусрете Козарчана у Београду чији је домаћин ове године био човек Новог Града Мирослав Дрљача, отворио је поздравним говором челник овог Удружења Раде Каралић, који је, поред културе сећања још истакао:

"Наше удружење чине потомци, пријатељи и поштоваоци легендарне Козаре и козарачке епопеје, из градова Бањалуке, Градиште, Лакташа, Приједора и Општина Козарска Дубица, Костајница и Нови Град. Прошла је 81 година од херојске битке на Козари, а наше Удружење чува успомену на јунаке и хероје, настојећи да се у складу, да се никада не заборави херојство народа Козаре и хиљаде жртава које су својом крвљу платиле слободу", рекао је Каралић.

Врхунац вечери било је свечано кићење и предавање организације следећих сусрета, из руку челника Новог Града, у руке првог човека Лакташа.

"Оно што морамо рећи, Козара је свима нама у срцу, ми не можемо заборавити све оно што се дешавало око Козаре у Другом светском рату. То је наша традиција, и данас, после свих тих година, кроз пуно протекле воде кроз наше реке, Уне, сане и свих осталих, ми размишљамо исто као што су и те генерације размишљале. Оно што је нама јако важно, ми смо увек на страни антифашизма, ми смо за једно слободно друштво, демократско друштво и осећамо ту традицију која је и данас у нама", каже Мирослав Дрљача, начелник Новог града.

"Ми смо примили домаћинство и као што видимо, Нови Град је поставио високе стандарде и ми се већ данас морамо кренути спремати, да бар достигнемо њихове стандарде, ако не можемо још да побољшамо. Лакташи имају велике потенцијале, првенствено туризам. Лакташи су град са две бање, то нема ниједан град у Републици Српској и ми, заједно са домаћинима, морамо да радимо на омасовљењу овога дружења, посебно код младих", каже Саша Поповић, председник Скупштине града Лакташи.

Иначе, ово 45. дружење Козарчана увеличао је и песник Рајко Срдић, глумац Тихомир Станић и Жарко Чигоја, са својим аутором Миланом Радуловићем, представљајући "Дубичку књигу мртвих", о злочинима фашиста на Козари од 1941. до 45.

Након раскошног наступа КУД-а "Уна", заорило се Козарачко коло, након чега је необично лепо дружење потрајало до дубоко у ноћ. Ово блиставо и узвишено вече одлично је водио Миша Ћирић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво