Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у емисији је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Владе Републике Српске Златан Клокић, који у оквиру свог ресора има и активности везане за дијаспору. Реприза емисије у 02.10 на РТС Свет.

У фокусу разговора су односи Републике Српске, као друге матице или, поред Србије, још једне матице Срба у расејању, о међусобној сарадњи, потенцијалима дијаспоре, шта чини Република Српска у јачању веза и сарадње са дијаспором, како мотивише повратак пословних и успешних сународника и суграђана широм света на повратак у матицу и улагање у њу, затим и активностиа везаним за јачање веза у области образовања и културе, као и о заједничким наступима према расејању са матицом Републиком Србијом, али и о предстојећим Видовданским сусретима у Београду почетком јула и друге теме ...

У емисији ћемо видети и неке од примера повратка у Републику Српску неких од њених грађана који су добар део свог живота провели радећи у иностранству, тамо стекли искуства и капитал и одлучили да га инвестирају у свом родном крају , а што су забележиле колеге са РТРС. У првој причи ћемо се упознати са породицом Бајић која је након две деценије проведених у Швајцарској вратила се у родно село подно Мајевице где су отворили фирму за откуп, сакупљање и третман секундарних сировина. Друга прича се односи на познатог рукометаша Младена Војновића, који је своју каријеру започео у бањалучком „Борцу“, а потом развио завидну међународну спортску каријеру, да би се коначно вратио у Бањалуку, односно у Републику Српску, где је одлучио да са породицом скраси и наставе свој живот, отворивши у Требињу Спортски камп за младе и посвети се раду са новим генерацијама рукометаша.

На крају емисије видећемо како су протекли овогодишњи, традиционални сусрети Козарчана у Београду. Догађај је пратио Владан Ракић.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"