Читај ми!

Гујон: Дијаспора да информише страну јавност о дешавањима на КиМ

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону покренула је преко српске дијаспоре акцију информисања међународне јавности о недавним дешавањима на Косову и Метохији. О томе је говорио директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и у нашој емисији "Магазин Србија на вези".

"Ја имам две функције, председник сам једне хуманитарне организације коју сам основао пре 18 година и радимо доста тога са владиком Теодосијем и Епархијом рашко-призренском, заједно са Канцеларијом за КиМ. Вама хвала што сте медијски испратили све наше акције, и летовање за децу са КиМ, реновирање школа, помоћ спортским клубовима, изградњу фарми, то све радимо преко хуманитарне организације, а пошто сам директор Управе за сарадњу са дијаспором и Срббима у региону већ 2,5 године, ми смо покренули велику акцију информисања светске јавности преко наше дијаспоре која живи у свету, која је родољубива, која воли своју земљу, која жели да помогне, од Америке до Аустралије до целе Европе.

Ми смо ту да им дамо могућност да то ураде тако што ће чињенице о недавним дешавањима на КиМ пренети у земљама у којима живе на страним језицима. Они, не само да говоре све те језике, и немачки, и француски, италијански, руски и енглески, него знају и менталитет тих народа тамо где живе и знају како да им се обрате, као што знају шта они не знају.

Ми овде знамо целкупну ситуацију, знамо шта је било јуче, а знамо и шта је било пре 20 година, 1999, па и 2004. године када су били српски погроми, знамо целокупну историју која је довела до те ситуације, а један просечан Американац, просечан Француз то не зна, а ми морамо то да им објаснимо и то тако што ћемо да им преносимо оно што ми знамо њима, али на њиховом језику.

То смо ми успели у Француској, на француском језику и окупили 12000 донатора Француза који помажу Србима на КиМ.

Данас желимо да укључимо целу нашу дијаспору у информисање светске јавности о томе шта се дешава, јесте то на неки начин, да назовем тим именом, медијски рат који смо губили раније. Време је да и ми водимо на том информативном нивоу и да на њихове лажи идемо истином.

Ја пратим на дневном нивоу стране медије, на француском, енглеском и руском језику и није било помако. Видели смо да је било помака на политичком нивоу, видели смо изјаве и Америке, Француске и других земаља и то иде у добром смеру, али на медијском нивоу, нажалост, робују медијским предрасудама о злим Србима који су увек криви за све, чак и кад их туку специјалци из Приштине и пуцају из њих из калашњикова, то мора да се промени", рекао је у емисији "Магазин Србија на вези" Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Цео разговор погледајте у видео прилогу.

Са Арноом Гујоном разговарала је Сузана Гвозденовић Пузовић.

петак, 29. септембар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"