Читај ми!

СКЦ "Стеван Мокрањац" из Беча - награде и чланство све бројније

Српски културни центар “Стеван Мокрањац” из Беча, са освојених 99.9 поена, победник је овогодишње Европске смотре српског фолклора, одржане у Новом Саду. Боравећи недавно у Бечу, били смо њихови гости и том приликом се уверили колико сви они улажу енергије и труда на очувању српског језика, културе, народне игре и традиције.

Са жељом да чувају и негују своју културу и традицију пре готово четврт века, наши људи у Бечу основали су Српски културни центар Стеван Мокрањац. Радећи на очувању националног идентитета, чланство је из године у годину, постајало све бројније.

"Мокрањац тренутно броји 280 играча, 5 играчких група и преко 500 родитеља, значи око 700 чланова тренутно је у Мокрањцу, значи деца од 5 година па до 60 година", каже Саша Божиновић, председник СКЦ "Стеван Мокрањац", Беч.

На пробама се искључиво говори српски језик, тако да деца наших људи у Бечу, осим својих породица и Просвјетиних допунских школа, имају још једно место где могу да уче и усавршавају језик својих предака.

"Мислим да би било пуно теже да немамо неки наш кутак, као што је овај овде и углавном се трудимо да сваки слободан тренутак проведемо ту, и викендом смо углавном ту јер имамо разне манифестације и разна дешавања, а ту смо и за успут, да попијемо кафу и да се сви испричамо", каже Игор Перић, уметнички руководилац Друштва.

У управи Мокарањца с поносом истичу бројне наступе, како у Европи, тако и у Америци, као и велики број признања.

"Мокрањац је четвороструки првак Европске смотре, дијаспоре и Срба у региону, апсолутни смо победници већ десетак година аустријске смотре српског фолклора у свим категоријама и свим старосним узрастима, дечји, први ансамбл, средњи ансамбли...", каже Милорад Руњо, уметнички руководилац СКЦ "Стеван Мокрањац" у Бечу.

Осим дуге традиције и разноврсног програма, Друштво има веома богат фундус народних ношњи, које углавном сами израђују.

"У нашем фундусу има преко 40 комплета различитих костимна, што оригиналних, што реконструкција које претежно израђујемо сами, у нашој радионици, а оригинале купујемо, а имамо и из старог фундуса "Мокрањца" које су остале, тако да имамо неке примерке који су и сто година стари", истиче Руњо.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво