Читај ми!

Српска духовна академија у Параћину доделила вредна признања

Српска духовна академија у Параћину, која окупља писце из Србије и расејања, доделила је признања најзначајнијим издавачима и писцима.

Након одавања поште ове године преминулим славодобитницима и члановима Српске духовне академије у параћинском Културном центру, уводно предавање је имао Мирослав Димитријевић, председник ове Академије, који је са колегама, потом, уручио прво и најзначајније одличје Винчанац, писцу и издавачу Весни Пешић из Београда.

"Ово је један фантастичан подухват духовне академије у времену велике лажи, великог зла, деструктивности наше цивилизације...нема ништа лепште него неговати споствене корене, неговати традицију и успоставити такву једну духовну академију која већ 19 година егзистира у Параћину, у централној Србији и просторима где је цветала винчанска цивилизација", рекла је издавач Весна Пешић.

"Српска духовна академија је једина академија у унутрашњости Србије, основана је пре 19 година, а следеће године пунимо 20 година, јубиларних. Она је јединствена јер окупља све писце, не само из Србије, већ и из дијаспоре. Имамо преко 100 нових чланова, а овога пута примили смо петоро нових чланова, најбољих стваралаца из Србије. Академија има ту функцију да окупи најбоље, да буде стожер, вертикала српске културе, духовности, уметнсоти, књижевности, једном речју, српске културе. У овим временима смутним, никад потребнија", рекао је Мирослав Димитријевић.

Признање Раваничанин ове године су добили: Дарко Гајић, Ненад Панајотовић, Милан Младеновић, Биљана Станисављевић, Васа Радовановић, Љубомир Вујић, а Песничка хрисовуља и награда Витез сатире припала је Оливери Шестаков и Зорану Јовановићу, док су Златну повељу добили проф. др Драгомир Радовановић, Светолик Станковић, Миша Лазар и постхумно Љиљана Стаменковић.

На овој вредној културној манифестацији представљена је и енциклопедија српских владара, од светих веда до светородних Немањића, аутора Мирослава Димитријевића, коме је ово 120. књига, а на крају су наступили и ранији славодобитници.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво