Читај ми!

Јубилеј Културног центра Србије у Паризу славиће се целе године

Једна од најважнијих српских институција у свету, Културни центар Србије у Паризу прославља 50 година постојања.

Дводневним догађајима у Културном центру Србије у Паризу, под покровитељством Министраства за културу Србије, отпочело је обележавање пола века, једине институције овакве врсте коју Србија има у свету.

Уз присуство великог броја званица, највиших државних представника и чланова дипломатског кора, представљена је изложба Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата.

Окупљене је најпре поздравила директорица Центра Натали Бељански. Државни секретар у Министраству спољних послова Републике Србије Горан Алексић, говорио је о историјату француско-српског пријатељства.

Шеф одељења за Балкан при Министраству иностраних послова Француске Никола Фај јасно уочава значај ове институције.

"Ми апсолутно морамо тежити успостављању и сталном откривању културних односа двеју земаља. Ја знам да у Француској и данас има изузетних српских уметника, а у њиховој промоцији крије се прворазредна улога Културног центра Србије", каже Фај.

Подсећајући на великане српске уметности који су обележили Париз и Француску. Изложбу је отворила потпредседница Владе Србије и министрака за културу Маја Гојковић.

"Колико могу да приметим да су и Французи и културна јавност Француске, али и наша дијаспора која живи овде са великим задовољством су прихватили и поздравили обележавање 50 година Културног центра Србије управо са овако једном монументалном изложбом", рекла је Маја Гојковић, министрка културе Републике Србије и потпредседница Владе.

У музичком делу програма наступили су српска пијанисткиња Ања Радиновић и перкусионист Мадута Оре.

Други дан је у потпуности посвећен једној од највећих изложби што је у Културном центру икада приређена.

Госте је поздравила амбасадорка Србије у Француској Наташа Марић. О изложби су потом говорили аутори и реализатори поставке.

"Не постоји бољи уметник и некако примеренији уметник за овакав јубилеј од Саве Шумановића, сликар који је био и франкофил и франкофон", каже Тијана Палковљевић, управница Галерија Матице српске.

Тај испреплетени пут историје и будућности кроз уметност, обележиће целу ову јубиларну годину.

"Ми ћемо се ове године мало присећати оних неких који су обележили ово време, ових 50 година уназад, тако да ћемо се бавити и архивом. Имаћемо једну архивску изложбу фотографија и то ће бити фотографија које су настале у Центру протеклих 50 година. Такође, припремамо један велики међународни пројекат, везан за Опен Балкан платформу, где ћемо имати 3 уметника: из Албаније, Македоније и Србије са једном кустоскињом из Француске и то је један од наших највећих пројеката за ову годину", рекла је Натали Бељански, директорица Културног центра Србије у Паризу.

Почетак обележавања педесетогодишњице донео је оно чему се годинама тежило. Културни центар Србије у Паризу постаје место у моди.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво