Читај ми!

Славско окупљање у чикашком насељу Брукфилд

Срби широм света свечано и редовно прослављају славе. Тако је било ових дана и у чикашком насељу Брукфилд где се српска заједница окупила да прослави летњег Светог Николу.

Црква Светог Николе у чикашком насељу Брукфилд, једна је од најбрже растућих парохија у Америци. Један од разлога је тај што се многе фирме у којима раде Срби, налазе у западним насељима Чикага, баш као и црква, која је купила и ново имање у оближњем насељу Лајонс, где се одвија процес реновирања саме цркве.

Литургију на дан летње славе Светог Николе, служио је владика Сава, уз тамошњег свештеника протојереја Немању Тешића, као и госте из цркве у Подгорици, протојереја ставрофора Гојка Перовића.

После сечења славског колача, сви су отишли у друштвену салу цркве, где су малишани наступили са посебно спремљеним програмом и фолклором.

Дуже предавање одржао је и отац Гојко Перовић. Старешина храма протојереј Немања Тешић истиче да је црква пуна сваке недеље.

"Живи доста људи око храма и овде и у Брукфилду, помаже ко колико може, биће нам ту гости и лекари који су овде успешни, вероватно и спортисти, на неке теме које су интересантне и које могу да помогну нашим парохијанима и свим људима", рекао је отац Тешић.

Интересантно је да је то једна од парохија где треба да буду ангажовани и наставници српског језика из Србије, који први пут долазе у Америку на такав начин, а све се ради у организацији Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и уз велику помоћ директора Арно Гујона.

"Код нас је некако породични однос, јер већина људи долази свакодневно у цркву, и на наше свакодневне активности, фолклор, глума, карате, кошарка...тако да се дружимо и приватно и свакодневно смо заједно", каже протиница.

Црква као што је Свети Никола у чикашком насељу Брукфилд Лајонс, показују да српска вера, традиција, језик и култура могу да се сачувају и на другој страни океана.

петак, 29. септембар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"