Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију је Предраг Карасовић из Теслине научне фондације, са седиштем у Филаделфији. Реприза емисије је у 02.03 на РТС Свет.

Варош Помаз, надомак Будимпеште, место где су Срби некада били већински народ а данас их је ту у знатно мањем броју, пети је град у свету који слави Теслин дан и десети на свету који има улицу Николе Тесле, и где треба додати да су се и прошлогодишњим откривањем бронзане бисте у самом центру града, сврстали међу 34 земље света које су подигле споменик за овог великог светског научника српског порекла.

Управо су у Помазу протеклог викенда, уз богат културно-уметнички програм, одржани „Теслини дани“, које су отворили градоначелник тог града Иштван Леиндингер и српски представник у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов. Од госта у студију, подпредседника Теслине научне фондације (ТНФ) Предрага Карасовића, који је присуствовао овом догађају, сазнаћемо не само како је протекла сама Манифестација „Теслини дани“, о њеном значају и порукама које она са собом носи, већ и о активности саме организације ТНФ, њеној мисији и улози у свету и међу дијаспором, а највише о улози и активностима њеног огранка у Београду.

У оквиру разгвора о манифестацији у Помазу чућемо и изјаве председника Удружења уметника „Круг“ у Будимпешти Милана Ђурића, главног организатораи догађаја, као и српског посланика у мађарском парламенту Љубомира Алексова са којима је разговарала Диана Ђурић, сарадница емисије из Будимпеште.

Прошле недеље српску заједницу у Мађарској посетио је и министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору и Србе у региону Ђорђе Милићевић, који је са руководством Самоуправе Срба у тој земљи разговарао о модалитетима повезивања са матицом и регионом али и најавио, већ раније планиране, сусрете матице и дијаспоре за почетак јула у Београду. Више о том сусрету извештава дописница Диана Ђурић, главна и одговорна уредница „Варош РТВ“ у Будимпешти.

У наставку ћемо видети причу из лепог живописног места Свиница, на обали Дунава, са румунске стране, највећој српској општини у тој нама суседној земљи, где Срби већ вековима упорно одолевају и успевају да очувају свој идентитет. Наш сараддник Срђан Цонић, дописник из Лесковца, пратио је прошлонедељне свечане сусрете у Свиници представника општина са југа Србије са руководством ове румунске општине.

На самом крају емисије видећемо још једну занимљиву причу која нам долази из Бањалуке, од наших сарадника из РТРС, који су пратили акцију Хуманитарног удружења жена „Дуга“, поводом годишњице оснивања те невладине организације, а које су направиле подухват вредан Гиниса – у оквиру своје мисије очувања традиције и културе, а подсећајући на змијањски вез, који је заштићен од стране Унескоа, извезле традиционални пешкир дуг тридесет један метар.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво