Читај ми!

Шах уз мезе - пун погодак

Професионални шаховски клуб из Чикага и српска црквено-школска општина, која им је у комшилуку, организовали су шаховски турнир. Четрдесетак учесника је уз решавање шаховских задатака имало прилику да проба и српске специјалитете и да се кроз дружење са нашим људима упозна са српском културом и традицијом.

Амерички професионални шаховски клуб Логан сквер је под покровитељством и у сарадњу са црквено-школском општином из старе цркве Вазнесења Христовог у Чикагу у просторијама и при храму организовао шаховски турнир.

Овај турнир је регистрован и у професионалној лиги, као турнир где нису учесници били професионални играчи.

Одзив од 40 учесника је фантастичан, јер је ово први пут да се тако нешто организује. Турнир је значајан локалној шаховној заједници, али подједнако и црквено- школској општини и појединцима који воле и играју шах.

"Организовали смо данас турнир, било је око 40 играча, било је дивно...Људи из српске цркве су приредили укусну храну, гостопримство је било на високом нивоу, сви су уживали, ја такође...волим шах", каже Сузан Шеридан из Чикага.

Стара црква Светог Васкрсења Христовог је преко 60 година на истој локацији на Логан скверу, чија се демографија мењала кроз године, а коју, последњих пар година почиње да бива све популарнији јер га насељавају млади, пословни људи. Ова црква је једна од три која се налази у самом граду Чикагу и физички је најближа средишту и центру града.

"Спојили смо се са Линколн сквер шаховском асоцијацијом, они су лига, тиме се баве, па су пре пар месеци преко једног нашег члана питали да ли би могли да користе наше просторије, а ми смо то оберучке прихватили, да изађемо мало из оног традиционалног. Јер, ипак, ми смо у овом комшилуку скоро 60 година, људи нас познају. Преко 40 учесника је данас, већином су Американци, има и наших, а шах је пун погодак и људи већ траже да се турнир поново организује. Штета што нисмо раније почели, али за све треба времена, смена генерација у цркви, млади људи долазе, миграције, неко долази, неко одлази, и надамо се да ће да заживи...", каже Дејан Антић, председник Црквеношколске парохије Св. Васкрсења Христовог, Чикаго.

Гостопримство и врата ове црквено-школске општине су отворени свим добрим људима и добрим идејама. Ова заједница је иначе позната по покретању и организовању турнира у стоном тенису и по јесењем фестивалу "Укус Србије" који на најлепши начин представља српску културу, наслеђе и православну веру америчком народу.

среда, 04. октобар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"