Читај ми!

Представљена књига "Дијаспора у етру"

Књига "Дијаспора у етру " нашег колеге Бобана Ковачевића, представљена је у Клубу Радио Београда. У књизи, која је уједно и његов докторски рад, Бобан је спојио теоријско знање и истраживања са својим вишегодишњим радом на РТС-у и веома темељно објаснио какво је место и улога Сателитског програма у повезивању матице са својим земљацима расејаним широм света.

У Клубу РТС-а у згради Радио Београда представљена је књига др Бобана Ковачевића "Дијаспора у етру - позиционирање и улога Сателитског програма Јавног медијског сервиса". Издавач књиге је РТС Издаваштво. О делу су говорили проф. др Владимир Гречић, проф. др Миливоје Павловић као ауторов ментор и Драган Инђић, уредник РТС Издаваштва, као и сам аутор.

У својој оцени, професор Гречић наводи да је значај овог дела у томе што је у његовом средишту дијаспора, која представља једну комплексну област.

Српска дијаспора није хомогена већ обухвата неколико генерација миграната, како оних радних из 60-тих и 70-тих година, тако и избеглице из деведесетих, који су своје домове напуштали због ратног вихора који је захватио наше просторе, али и нови талас исељеника, млађих високообразованих људи.

Српску дијаспору чине и Срби из региона који живе у земљама бивше Југославије, Румунији, Албанији, Мађарској.

Књига Бобана Ковачевића корисна је и значајна за даљи научни рад, као и за практичне потребе државне управе која се бави миграционом политиком.

Ова књига, истиче проф. Гречић, попуњава досад недовољно осветљен простор, јер овакве литературе код нас до сада није било. Ставови аутора, наводи Гречић, су јасни, научно поткрепљени, документовани чињеницама и резултатима емпиријског истраживања. Они представљају научни допринос у области међународних миграција, информационих комуникационих веза.

Бобан Ковачевић је јасно уочио везу између утицаја Сателитског програма и очувања српског језика и културе, како код одраслих тако и код деце.

Проф. др Миливоје Павловић истиче три димензије књиге. Као прву, попут Гречића, наводи попуњавање празнине у литератури о телевизији, посебно о функцијама јавног медијског сервиса. С тим у вези, аутор прати еволуцију сателитског система од далеке 1977. године, преко трансформације државне радио дифузије у Јавни сервис до његовог данашњег статуса, тј. заокруженог и разуђеног сегмента унутар медијске понуде РТС-а. Кроз садржину својих емисија, Сателитски програм РТС-а тако показује да наш народ није само народ са историјом, већ и народ са културом и економијом. Проф. Павловић истиче стилске вредности и методолошке домете Ковачевићеве књиге.

У својој књизи аутор избегава сувоћу и огољеност података и нуди сопствено истраживање структуре, публике, програма намењеног нашим људима у расејању. Као другу димензију наводи да се аутор бави комунникационим потребама наше дијаспоре, и као трећу, наводи стилске вредности књиге и њене методолошке домете.

Уредник РТС Издаваштва Драган Инђић истакао је да је књига изашла у оквиру библиотеке Теорија и пракса, али да је по широком захвату своје садржине могла бити уврштена и у низ других. По његовом виђењу, она је пример како се спајају теорија и пракса и да је најбоље када човек из праксе пише теоретску књигу.

"Мислим да је РТС Издаваштво издало једну добру књигу, приређену интервенцијама у тај школски рад који је колега Ковачевић бранио код мене и верујем да ће наша сазнања о комуникационим потребама људи у расејању бити веома корисна за унапређење целокупне мисије РТС-а", каже проф. др Миливоје Павловић.

"На идеју сам дошао тако што сам желео да спојим теорију и праксу. Ја сам дугогодишњи новинар у Програму за дијаспору и хтео сам то да повежем. Мислим да сам успео у тој књизи "Дијаспора у етру" на један мултидисциплинаран начин обрадим више тема", рекао је аутор књиге, др Бобан Ковачевић.

Поред бројних пријатеља и поштовалаца новинарског рада колеге Бобана Ковачевића, промоцији књиге је присуствовао и господин Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво