Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Једна од најстаријих српских организација Коло српских сестара основана 1903. године, пре свега као национално, културно-просветно и хуманитарно друштво жена тадашње Србије, представљала је и својеврсну револуцију тога времена, не само код нас већ у читавом свету, који је до тада био углавном био у знаку мушкараца. Реприза емисије у 02.13 на РТС Свет.

Јубилеј 120 година од оснивања ове нестраначке и невладине организације, обележен је прошле недеље у Београду, у организацији Сабора кола српских сестара Србије, Српске, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске и дијаспоре. Свечаност јубилеја, у просторијама Руског дома, коме су присуствовале и високе званице из нашег јавног, политичког и културног живота пратио је новинар Владан Ракић и из чијег прилога ћемо сазнати како је протекао сам скуп али и чути занимљиве изјаве о важности и улози ове женске организације у данашњем српском друштву.

Гошћа у студију, председница Кола српских сестара Сенка Дурутовић, осврнуће се не само на прошлонедељну свечаност обележавања овог значајног јубилеја, као и на историјат настанка и рада саме организације, већ и о томе шта та организација представља данас, која јој је улога и значај у данашњим измењеним околностима у односу на оне какве су биле у време оснивања али и у годинама између два светска рата, али и упознаће нас са приоритетима и задацима Кола у времену које је пред нама и другим занимљивим подацима.

У другом делу емисије гост је председник Извршног одбора Уружења Козарчана у Београду Раде Каралић који ће нас подсетити на оснивање и мисију ове организације, о њеним данашњим активностима али и најавити предстојеће традиционалне Сусрете Козарчана, ове године 45. по реду, који се одржавају у Београду сваке године првог викенда у јуну, у организацији једне од општина са подручја ове легендарне планине у северозападном делу Републике Српске.

Из другог дела емисије издвојили би смо и занимљиву причу коју су нам послале колеге са РТРС, јавног сервиса Републике Српске, дописништво из Приједора, одакле нам јављају о управо отвореној Козарачкој кући у том граду, као део пословне јединице Туристичке организације овог града у Подкозарју, са мисијом излагања и промовисања свеукупног културног, гастрономског и сваког другог стваралаштва народа Поткозарског краја.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво