Читај ми!

Манифестација "Дани Мирослава Мике Антића" у Пули

Прошле недеље у Српском културном центру у Пули одржана је тродневна манифестација "Дани Мирослава Мике Антића" на којој је представљен део стваралачког опуса једног од највећих, не само српских, него и песника из региона.

У склопу међународне културне сарадње Истре и Војводине, у Српском културном центру у Пули, свечано је отворена изложба великом српском песнику, књижевнику, новинару и сликару Мирославу Мики Антићу.

"Ово је заиста јединствена прилика да на неки начин одамо почаст и да задржимо успемену и културно сећање на Мику Антића, великог српског песника, књижевника, новинара, сликара, боема, човека који је волео живот и друштво, а надасве и уметност, и оставио је читав низ дела", Милан Рашула, директор Српског културног центра у Пули.

Пројекат изложбе урађен је у сарадњи са Културним центром Новог Сада. У току манифестације посетиоцима је представљена школа калиграфије, затим књижевна дела Благоја Баковића, овогодишњег добитника награде која носи име Мирослава Мике Антића, као и документарни филм о великом песнику и на крају наступ групе Дуо романтика.

"Манифестација Антићеви дани је проглашена као манифестација од изузетног значаја за град Нови Сад, постоје од 2007. године и обележава се од сваког 14. марта, на његов рођендан. Сваке године нам буде лајтмотив неки Антићев стих, песма, нека мисао, тако да, пошто је био ренесансан уметник, и бавио се режијом и сликарством, писањем, новинарством, тако да нам никад не мањка инспирације на који ћемо га начин представити", каже Сунчица Марковић, заменица директора Културног центра Новог Сада.

"Мика Антић, песник, боем, легенда, геније...добродошао у моју, Рашулину и вашу Пулу", рекао је Горан Петровић, генерални конзул Републике Србије у Ријеци, Хрватска.

Подршку је овој манифестацији пружила Истарска жупанија која већ скоро 20 година има веома добру сарадњу и културну размену са АП Војводином.

"Наша културна сарадња траје готово две деценије у различитим облицима, кренула је у оно време када то није било јако популарно и ми и Војводина смо пробијали границе, када смо доводили оно шта смо најбоље имали и показали да се људи могу договарати, разговарати, разумети и када су неки позивали на оружје и мржњу. Ја верујем да ових 20 година, оно што је из Истре отишло у Војводину и обрнуто, је показало колико смо заправо слични", каже Владимир Торбица, начелник за културу Истарске жупаније.

Српски центар у Пули за ово лето припрема богат садржај, а из кога се издвајају традиционални фестивал српске културе са фокусом на представљање српских хероина из Првог светског рата Милунке Савић.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво