Српски војници почивају на војном гробљу у Сан Мандријеру

У склопу француско - италијанског гробља крај Тулона у Француској, налази се једно мало војничко српско гробље, где су, пред крај Првог светског рата сахрањена 22 наша војника. О важности сећања на наше славне претке, са Тањом Милосављевић, доктором лингвистике и активним чланом српске заједнице у јужној Француској, разговарала је Вања Васић.

Српска војничка гробља се налазе у чак 43 земље широм света, на 680 локалитета. Нека се одржавају, а нека су, нажалост у стању које нам не служи на част. Многи знају за Зејтинлик у Солуну, где почива 8000 жртава, али највише наших предака страдало је у Аустрији у логору Маутхаузен, где је за време Првог светског рата тамо убијено око 12.000 Срба, а у другом чак 20.000. Ту су и Чешка, Словачка, Румунија, Израел, Египат, Норвешка, Холандија, Француска, Тунис, Албанија, Северна Македонија...

У склопу француско-италијанског војног гробља у Сан Мандријеру,крај приморског градића Тулона у Француској, налази се једно мало српско војничко гробље. Тамо су пред крај Првог светског рата сахрањена 22 српска војника, која су свој вечни починак нашла на путу ка француским болницама, вођени надом за излечењем и бољим животом у прајатељски настројеној Француској.

Српска заједница која живи у јужној Француској одржава сећање на наше претке који су, тако млади, заустављени у времену.

"На само тридесетак километара где ја данас живим, између Марсеја и Нице, недалеко од СенТропеа, налази се српско војничко гробље. Тамо су сахрањени наши див јунаци, њих 22. Нажалост, јако мали број Срба зна да се тамо налазе посмртни остаци наших људи, на оним хумкама можемо да видимо да неки нису дочекали ни 20 година, то су људи који су преко албанске голготе долазили бродовима за Француску у намери да се лече. Неки од њих су нажалост, ту пронашли свој мир, спокој...Гробље се налази у склопу француско-италијанског гробља, тако да само један мањи део припада нама и Французи воде рачуна о томе. Поред нашег, налази се и грчко и руско. Имали смо прилику да 11. новембра 2022. обележимо тај дан, заиста је било дирљиво са нашом химном, дошло је и наше удружење које је основано у Ници, положен је венац и пропраћено је медијски у Француској", каже Тања Милосављевић, доктор лингвистике и коауторка књиге "Срби на Корзици" на француском језику.

Једно је сигурно, каже Тања Милосављевић, док је нас, биће и њих! Док постоји свест о храбрим подвизима наших предака, живећемо и ми, а они кроз нас!

 

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи