Скуп у Вашингтону - важан импулс за будућа окупљања Срба у Америци

У Вашингтону је 18. фебруара одржан први велики скуп српске дијаспоре, организован после више од две деценије, симболично назван "Јачање веза".

Приликом првог организованог сусрета српске дијаспоре у Америци, представника из матице, дошли су Срби из скоро свих савезних америчких дражава, од источне до западне обале, како би подржали иницијативу јачања веза са матицом.

У оквиру конференције организоване су панел дискусије из области економије, културе, просвете и филантропије и одржана је пројекција српских филмова. Била је то прилика да свако да своје виђење будућег развоја у односима са матичном државом.

"Прво морамо да утврдуимо шта је стварно наш национални интерес, али не интерес одређених групација, не национални интерес дијаспоре, национални интерес Републике Српске и Србије, већ национални интерес свих Срба света", рекао је Никола Лончар, председник Тесла научне фондације из Филадефије.

"У суштини, у целој дијаспори у Америци, има нас око милион, немамо јединствене представнике, немамо асоцијацију свих лидера...нас има пуно, има разних организација, међутим, ми немамо јединствени фронт. Морамо да се окупимо и морамо да имамо неку врсту скупштине на којој ћемо изабрати наше представнике", каже Марина Швабић.

"Радим као координатор за културу у Српском народном савезу, једној од најстаријих и највећих организација у Америци, настала је 1901. године. Основао га је Сава Хајдин у намери да помогне нашим исељеницима како финансијски, тако и у култури", рекао је Милош Растовић.

"Срце ми је пуно зато што је пуна дворана, то показује вољу не само вољу наших људи из дијаспоре да се укључе у јавни живот, у живот ове заједнице у САД, него показује колико постоји једна воља да се нађу механизми за сарадњу са матицом и да би се позиција српског народа поправила", рекао је Обрад Кесић.

Представљен је пројекат "Узми српски пасош" и истакнута потреба за отварањем нових школа на српском језику у Америци.

Скуп Срба у Вашингтону у организацији Амбасаде Србије показао је дух заједништва, здраву и позитивну енергију, дајући нови импулс организовању Срба у Америци.

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво