Представљена збирка песама "0112“ младе будимпештанске песникиње Јоване Вечић

У Културном и медијском центру „Српски венац” средином фебруара одржано је књижевно вече младе будимпештанске песникиње Јоване Вечић. Промоцију Јованине збирке "0112" пратила је и изложба ликовних радова младе сликарке Наде Краус, која је својим једнопотезним цртежима илустровала поменуту збирку.

Разговор са ауторком водили су Митар Мирко Кркељић и Невена Богићевић који су представили Јованино стваралаштво и наизменично читали одломке песама. Цео догађај осмишљен је као интерактивно вече у које је била укључена и публика. Читајући одломке из песме To do list, публици су постављана питања која су их наводила да и они сами пронађу смисао песама изговарајући притом своје асоцијације на прочитане редове.

Збирка је двојезична и осликава две културе из којих и сама ауторка потиче. Јована је песме писала или на српском или на мађарском а онда их преводила. На првобитну песму утицали су и преводи, јер, како наводи, понекад би је управо превод нагнао да измени оригинал.

Збирка носи наслов "0112" који нам наизглед можда ништа не значи, али, како наводи Невена Богићевић, модераторка књижевне вечери, наслов заправо представља Фибоначијев низ који је уједно и главни мотив ове збирке.

По речима ауторке Фибоначијев низ је бескрајно понављање наслеђеног, наученог, урођеног, а она тражи начин да из тог понављања побегне. Овако, наслов постаје свима јасан и разумљив како српским тако и мађарским говорницима.

Како наводи Митар Мирко Кркељић, из збирке проговарају три душе: жена, мајка и ћерка. А модератори су песме представили проговарајући управо из ових углова. А публика се са овим душама упознала слушајући песме Други дан Ускрса, Ствари које ме подсећају на тебе, Прича мајке и ћерке и многе друге.

Након промоције ауторка је потиписвала књиге које су се на лицу места могле и купити.

Иначе, Јована Вечић је родом из Београда, а у Мађарској живи од своје треће године. Писањем се бави још од гимназијских дана. Прву збирку песама издала је њена мајка као поклон за матуру. Другу збирку, која је сада представљена публици Јована је посветила управо њој.

Директорка Српског културног и медијског центра Српски венац Зорица Јурковић Ембер која је отворила ово посебно књижевно вече истакла да се овим новим издавачким подухватом ове културне институције наставља њихова мисија обезбеђивања идеалних услова за развој и представљање младих српских уметника у Мађарској.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво